Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Gyapjú allergia: teszteld le magad!

Gyapjú allergia: teszteld le magad!
Allergiás vagy az állatszőrre, vagy a poratkára? Ezért nem tudod eldönteni, hogy a gyapjú ágynemű neked való-e? Segítünk! Olvasd el bejegyzésünket. Ha további kérdésed maradt fáradj be Alvásszaküzleteink egyikébe, és tedd fel!

 

Atka és gyapjú: két jó barát?
Korunk népbetegsége az allergia. A házi por, a pollen, háziállataink szőre stb. mind allergiás megbetegedést válthat ki.
Az allergiás és asztmás tünetek egyik leggyakoribb okozója a házi por atka. Ezért például a nyúlprém kalap, a lópokróc, de a nappali kedvelt szőnyege is potenciális veszélyforrás a porallergiások számára.
 

Sokan – köztük még allergológus szakemberek is – úgy gondolják, hogy mint minden szőrme, a merinó finomgyapjú ágyneműk is súlyos allergiás vagy asztmás bántalmakat idézhetnek elő az atkák megtelepedése miatt.

 

Az állati szőrök szerkezete:
Ez azonban nem egészen igaz. Ha mikroszkóp alatt összehasonlítod a macskaszőrt, vagy akár a birka szőrét a merinó gyapjúszálakkal, akkor egy lényeges eltérést találhatsz köztük.
Általában az állati szőrök, a macska, kutya, ló vagy birkaszőr (a birka durva felszőréről van szó, ami nem azonos a gyapjúval!) teljesen egyenes, a gyapjú viszont erősen göndörödik, ívelődések találhatók rajta. Kísérletek bizonyítják, hogy az ágyatkák éppen ezért nem másznak bele a gyapjúból készült ágyneműkbe.
 
 

Ezt saját tapasztalataink teljes mértékben megerősítik, a gyapjú ágyneműk nagyon ritkán váltanak ki allergiát. Az allergiások mintegy 1%-ánál léphet fel a gyapjúval szembeni túlérzékenység, bőrirritáció.

 

Szeretnéd megtudni, használhatsz-e gyapjú ágyneműt?


Egy egyszerű bőrprovokációs teszttel meggyőződhetsz arról, hogy Téged érinti-e ez a nem mindennapi allergiás megbetegedés. Helyezd a gyapjú mintát a karodranyomd rá, és hagyd rajta 10-15 percig.

Ha viszketni kezd a bőröd, bevörösödik, esetleg kiütések jelennek meg rajta, akkor Neked sajnos nem javasolt a gyapjú ágynemű használata, ugyanis allergiás vagy a gyapjúra.

Ha sikerrel vetted a próbát, akkor nem kell attól tartanod, hogy éppen kedvenc gyapjú takaród vagy derékaljad miatt jön ki asztma vagy allergia.

Ágyneműink 100% ausztrál merinó gyapjúból készülnek, melyeket nem kezelnek vegyi anyagokkal, ezért nem veszélyeztetik egészségét!

 

 

Nézze meg gyapjú akcióinkat is!

Tartalomhoz tartozó címkék: 31 Gyapjú választási tanácsok