Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Milyen matracot vegyek? Mutatjuk! - Matrackuckó

Milyen matracot vegyek? Mutatjuk! - Matrackuckó
Matracválasztás előtt állsz? Érdemes alaposan tájékozódnod a témában. Ebben a bejegyzésben összefoglaljuk a legfontosabb tudnivalókat. Ha mégis kérdésed lenne, keresd fel a hozzád legközelebb eső Alvásszaküzletünket.

 

Milyen matracot vegyek?

 

Szeretnél néhány százezer forintot kidobni az ablakon? Elkölthetsz akár egymillió forintot is egyetlen matracra, attól még nem biztos, hogy kényelmes lesz. Ha nem akarsz pórul járni, érdemes elolvasni ezt az írást, amelyet a legtöbbször feltett vásárlói kérdés ihletett: „milyen matracot vegyek?

Kedvezményes ajánlatok Neked! Katt!

Milyen alapanyagú matracot vegyek?

Első lépésként érdemes körüljárni, hogy milyen alapanyagból készülnek a matracok Magyarországon. Íme:

Hideghab: az egyik legáltalánosabb és mégis legsokoldalúbb alapanyag. Szellőzése kiváló, rendkívül jól formázható. A legjobb hideghab matracok már zónákra vannak osztva – a normálisabbak általában 5 vagy 7 zónára.

hideghab matrac - többet tud, mint amennyit fizetsz érte

Mindent a 160x200-as matracokról!

Kicsit fejlettebb verziója a hideghab matracoknak a nagy rugalmasságú, vagy más néven HR hideghabok, valamint az úgynevezett nagy sűrűségű HD hideghabok. A legjobb eredményt ennek a két tulajdonságnak a kikeveréséből lehet összehozni – úgy, mint az Air HD matrac esetében

A hideghab matracokról itt olvashatsz bővebben.

Memóriahab: szerintem az egyik legellentmondásosabb alapanyag a matraciparban. A vásárlók is vegyes véleménnyel vannak róla. Ennek egyik oka, hogy olyan, mint a pacal. Van, aki imádja, van aki falra mászik tőle, átmenet nincs. Van, aki úgy érzi, hogy túl süppedős, mocsaras, míg mások azt emelik ki, hogy milyen jól követ formát és milyen finom, puha.

Ráadásul memóriahab és memóriahab között óriási különbségek vannak keménység tekintetében. Van, ahol olyan érzésű memory hab kapható, mint egy keményebb hideghab. Ebben az esetben nem gondolom, hogy sok értelme van a dolognak.

Ennél is nagyobb probléma, hogy a memóriahabos matracok többsége szemernyit sem szellőzik. Annyira nem, hogy ha belenyomjuk a fejünket, akkor egyszerűen megfulladunk. Van már néhány megoldás, ami ezt kiküszöböli – például a Cellpur habok -, de ezek még elég szűk körben elérhetőek. Viszont annál többen mondják azt, hogy az ő habjuk átszellőzik. Ebben az esetben egy egyszerű teszttel meggyőződhetünk róla, hogy igazat mondanak-e. Bele kell temetni az arcunkat és látni fogjuk, hogy kapunk-e levegőt.
 

Kedvezményes ajánlatok Neked! Katt!

Biomatracok: általában a kókusz, a latex vagy a kókusz-latex matracok tartoznak ebbe a körbe. Több helyen is írtuk már, hogy a latex rengeteg helyen szintetikus latexet vagy kevert latexet takar, ami megkérdőjelezi az egész bio elnevezés értelmét. Továbbá a latex sem a szellőzés csúcsa – csak ha szétlyuggatják.

A kókusz azon felül, hogy betonkemény, szerintem semmilyen hozzáadott értékkel nem rendelkezik. Átszellőzni átszellőzik, de ez igaz minden normális matrac alapanyagra. Úgy érzem, hogy az egész biomatrac vonal inkább a marketing vonatra való felülésről szól, mint a matracokról...

Rugós matracok: itt általában kétféle rugórendszerről beszélünk. Bonell rugós és zsákrugós (vagy más néven táskarugós) matracokról.

A bonell rendszerű matracokról oldalakat lehetne írni, ha a rossz tulajdonságaikat vennénk elő. Röviden: nincs bennük semmiféle formakövetés. Senkinek sem ajánljuk őket. Itt lehet részletesebben olvasni a bonellrugós matracok hátrányairól.

A zsákrugós ágybetétek már sokkal jobb kategóriát képviselnek. Itt a rugók nincsenek összefűzve, hanem külön állnak egymástól – minden rugó egy kis zsákban van, innen a név. Formakövetésben és szellőzésben is rendben vannak. Nagyon fontos, hogy milyen kényelmi megoldásokat használnak a rugózat felett, mert ez fogja eldönteni a matrac igazi kényelmét – a rugózat csak rásegít a dologra.

Epedarugós matracok ma már nincsenek, de régen voltak és időnként valaki azt mondja, hogy náluk kapható, így megemlítettük őket is. 

Itt lehet elolvasni, hogy miért nincsenek már epedarugós matracok.

 

 

Milyen kemény matracot vegyek?

A matracok keménysége döntő fontosságú. Van azonban néhány probléma, ami nagyon nehézzé teszi a tökéletes keménység megtalálását.

Először is mindenki mást érez keménynek vagy éppen lágynak. Mondok erre egy példát. Néhány hónapja volt bent nálam egy kedves hölgy és azzal kezdte a beszélgetést, hogy ő a legkeményebb matracot szeretné. A vége az lett a történetnek, hogy elvitte az egyik leglágyabbat. Ő azt még keménynek érezte. Ebből a sztoriból is látszik, hogy képtelenség megmondani leírás alapján egy matracról, hogy az kemény-e. Legalábbis egy laikusnak biztosan.

De tegyük fel, hogy olyan ideális állapot áll fenn, hogy minden matracról pontosan tudjuk a keménységét. Ebben az esetben a lágy vagy a kemény az ideális? Sajnos egyik sem...

 

Kemény matracok: hatalmas népi hiedelem, hogy a kemény matrac egészséges. Mindenki olvasta valahol vagy éppen egy orvos mondta valakinek. Azonban ha rákeresünk a neten, akkor egyetlen orvost sem találunk, aki bárkinek is kemény matracot ajánlana.

A valóságban a túl kemény matrac matracok rengeteget kárt okoznak. Oldalt fekvő pozícióban legkönnyebb leírni, hogy mi a baj velük. Ilyenkor a gerinc nem kap megfelelő alátámasztást. A fő nyomáspontok a váll és a csípő lesznek. A gerincünk hídként viselkedik közöttük. Semmi sem támasztja alá, feszül, gyakorlatilag lóg a levegőben. Szóval a gerincünk szenved.

Nem jár sokkal jobban a vállunk sem. Mivel ez lesz az egyik fő nyomáspont, ezért a normálisnál nagyobb terhelés éri, ráadásul a vérkeringését is elnyomjuk. Nem csak, hogy fájni és zsibbadni fog a vállunk, de hogy vérhez jusson, agyunk vészjelzést küld: ideje felébredni!

Szóval agyunk kiugraszt minket álmunkból, hogy egyik oldalunkról a másikra forduljunk. Ezzel az a baj, hogy ilyenkor megszakítjuk az alvás folyamatát. Másnap talán nem is emlékszünk rá, de ha rosszkor történik ez a megébredés, akkor nem tudjuk kipihenni magunkat – hiába alszunk vissza rosszkor. Sokan nem is tudják, hogy miért fáradtak – ugyanis sokszor nem is emlékszünk rá, hogy felébredtünk -, pedig lehet, hogy csak arról van szó, hogy kemény a matracuk.


Lágy matracok
: a lágy matrac olyan mint a rossz tartás. Szép lassan öli a szervezetet. Ha nincs megfelelő tartása a matracnak, akkor olyan, mintha egész nap istentelenül begörnyesztett háttal állnánk. Egészségtelen.


Félkemény matracok
: ők jelentik a megoldást. Ennél a keménységnél a testnek van lehetősége, hogy valamennyit belesüppedjen a matracba – inkább a matrac kövesse a testünk formáját, mint a testünk a matracét, nem? -, de nem enged a végtelenségig süllyedni.

Spanyolországban végeztek egy kutatást arra vonatkozóan, hogy melyik matrac keménység a legjobb. Több hát- és gerincbántalomban szenvedő embert 3 kontrollcsoportba osztottak: lágy, kemény és félkemény matracokra fektették őket. Gondolom, nem árulok el nagy titkot, ha elmondom, hogy a félkemény matracon fekvők esetében volt a legnagyobb a javulás.

Több, mint 7 éve foglalkozom matracokkal, több, mint ezer matrac eladásában vettem részt aktívan és én is meg tudom erősíteni: a félkemény matracok a legjobbak...

Kedvezményes ajánlatok Neked! Katt!

 

Mindent a 160x200-as matracokról!

Milyen vastag matracot vegyek?

Bármilyet. Komolyan mondom, mert nem feltétlenül a matrac vastagsága teszi a matracot. Egy fontos dolog van, amire oda kell figyelni: bizonyos vastagság alatt szükség lehet rá, hogy rugalmas ágyrácsot vegyünk mellé. Ez azért rossz hír, mert franciaágy méretben egy – vagyis kettő, mert ilyenkor két kicsit kell vennünk – rendes rugalmas ágyrács minimum 40.000,- forint plusz költséget jelent. Szerintem olyan 16 centitől kezdődik az a vastagság, ahonnan erre már nincs szükség. Persze sokk függ az alapanyagtól.

Emellett azt tapasztalom, hogy 16 cm alatt nem érdemes Magyarországon matracot venni, mert kevés az olyan ágybetét, ami nem azért vékony, hogy spóroljanak rajta. Minden más vastagságbeli kérdés ízlés dolga.
 

Hibák matracválasztáskor

A legnagyobb hiba, amit matrac vásárláskor el lehet követni, az az, ha rá sem fekszünk, ki sem próbáljuk a kiszemelt matracot. A puding próbája az evés, a matrac próbája a fekvés.

Tudom, tudom, most sokan azt mondják, hogy 5 perc alatt nem lehet eldönteni egy matracról, hogy kényelmes-e. Nos, akkor feküdjünk rajta kicsit többet. Ha egy matrac egyáltalán nem kényelmes, azt sokszor 1 perc alatt érezni lehet, míg a legkényelmesebb matracon eltöltött 10-15 perc bizony sorsdöntő lehet, tessék hát próbálni!

Érdemes vásárlás előtt még egyszer ellenőrizni a méreteket...

Ugyanilyen probléma, a megfelelő méret kiválasztása. Még mindig nagyon sokan követik el azt a hibát, hogy meglévő ágyukba rossz méretű matracot vásárolnak. Sajnos nem mindenhol veszik vissza a már kiszállított matracokat. Érdemes inkább mérni, mielőtt döntünk.

Nagy hiba lehet még, ha párok esetén ragaszkodunk hozzá, hogy egy nagy matracot vegyünk. Mindenki mást érez kényelmesnek, így nem érdemes alkalmazkodni párunkhoz. Ha eltérő komfortigénnyel rendelkezünk, vegyünk inkább két kis matracot. Ínyencek elgondolkodhatnak a női-férfi matracok vásárlásán is.
 

Kedvezményes ajánlatok Neked! Katt!

Milyen matracboltban vegyek matracot?

A Matrackuckóban. Nem akarom eljátszani, hogy álszent vagyok. :) Én magunknál vásárolnék. De ha nincs rá lehetősége, akkor én a következő kritériumokat állítanám egy szaküzlet elé:

Legyen pénzvisszafizetési garancia. Érdekes módon, ez tőlünk nyugatabbra, Németországban vagy Ausztriában sem alap. De én azért biztosra mennék, ugyanis bármilyen jó egy matrac, bármilyen felkészült a szakértő, mégis félrenyúlhatunk. Akkor meg jobb, ha visszaadják a pénzünket, mintha meg kéne tartanunk a használhatatlan több százezres matracot. Extra tipp: figyeljünk, hogy valódi pénzvisszafizetési garanciát kapjunk, ne csak cseregaranciát – és akkor is éljen, ha már kibontottuk a matracot, ne csak bontatlan csomagolás esetében!

Próbáljuk ki a matracot! Matracot webáruházból nem veszünk. Mert nem tudjuk kipróbálni és fogalmunk sincs, mit kapunk a pénzünkért. Ha csak leírást és képeket látok, még én sem tudom sokszor megmondani, hogy egy matrac milyen. Másnak sem fog menni. Extra tipp: vastag fólián keresztül nem lehet matracot próbálni. Ha valahol az egész matrac be van fóliázva, akkor inkább hagyjuk ki az egészet.

Ha biztosra szeretnél menni, akkor gyere el hozzánk, a Matrackuckóba! 

Matracok alvásszakértőktől
Üzleteinkben kollégáink személyes tanácsadással segítik kiválasztani a Neked megfelelő matracot.
Már helyben, az alvásszaküzletben kipróbálhatod őket.
Látogass meg minket személyesen a hozzád legközelebbi szaküzletünkben.