Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Ortopéd és kemény matrac akció!

 

Mi az ortopéd matrac?
 
A valóságban viszont ez kifejezés először kizárólag a marketingesek szótárában jelent meg. Sokunk fejében felmerülhet a kérdés - teszem hozzá jogosan -, hogy akkor miért írják rá? Talán át akarnak verni minket? Nem kell rögtön felháborodni, csak le kell ülni a gép elé, és utánanézni a dolognak. Segítségképen itt is van mindjárt néhány hasznos információ, amit az „úgynevezett” ortopéd matracokról tudni kell.
 

Ortopéd matrac – miről is van szó?

Az ilyen fajta matracoknak a legfőbb célja tehermentesíteni a gerincoszlopot, a csigolyákat, az ízületeinket és az összes izmunkat, hogy pihenni tudjunk és ne akadályozzuk a vér zavartalan keringését a testünkben. Röviden, ne nyomja sehol a matrac a testünket, csak azokon a részeken, ahol feltétlenül szükséges.

Szervezetünknek, és egyben a testünknek is azért van szüksége alvásra, hogy ki tudja pihenni a mindennapos fáradalmakat, regenerálódni tudjon. Ezt viszont akkor nem tudja megtenni, ha egész éjszaka forgolódunk, így a jó és nyugodt alváshoz nem jó a se a túl puha, se a túl kemény matrac.

A túl puha matrac miatt alvás közben ferde a gerincoszlopunk, azonban ugyanez igaz a kemény matracra is - csak ott még pluszban az alvófelület nyomhatja a kiálló testrészeinket is. Az ilyen nyomáspontokból pedig reggelre garantáltan zsibbadás lesz...

Az igazi ortopéd matrac legfőbb ismérve az lenne, hogy megfelelően támaszt alá – pont ott, ahol kell. Anélkül, hogy túl puha lenne vagy éppen anélkül, hogy betonkemény. Apropó. A keménynél nincs rosszabb, mert azon túl, hogy nem tartja egyenesen a gerincet, még úgynevezett nyomáspontok is kialakulnak rajta.

Ezek a gonosz kis nyomáspontok pedig elnyomják a vérkeringést. Erre válaszul agyunk felébreszti szervezetünket, hogy mozduljunk egy meg egy kicsit, hogy a vér újra utat találjon magának. Az ilyen mikro ébredések nem nagyon segítik az éjszakai pihenést. Szóval a legfőbb szabály: egy ortopéd matrac nem lehet kemény.

 

És mit nevezünk ortopéd matracnak hazánkban?

Nagyjából minden ágybetétet. Nem igazán van matrac, amit ne hívnának annak. Ha véletlenül mégis találnánk egyet, akkor szinte biztosak lehetünk abban, hogy az egyik eladó el fogja mondani, hogy márpedig ez egy ortopéd matrac. Ez persze mindenhol így van, nem csak Magyarországon.

Sajnos az embereknek csak egy kis része hajlandó utánajárni, hogy mi a legjobb a gerincnek. A többséget meg lehet zavarni egy-egy jól hangzó névvel és a matracboltokat sem lehet igazán számon kérni – hiszen ha elég sokat kérdezik, hogy van-e a boltban ortopéd matrac, akkor előbb-utóbb lesz. 
 

Most akkor tényleg csak ortopéd matracok vannak?

Embere válogatja. Minden egyes embernek más típusú matrac lehet „ortopéd”. Vannak olyan személyek, akiknek a legrosszabb minőségű matrac a legjobb – egyszerűen pont az jön be neki, legfeljebb félévente kell belőle venni egy újat.

És persze vannak olyanok is, akiknek az egy picivel - vagy éppen sokkal - jobb minőségű matracok az igaziak. Tehát lehetetlen akár egy matracra is igazán rámondani, hogy ortopéd, meg azt is, hogy nem, hiszen biztos találnánk minimum egy olyan embert a bolygón, akinek pont az a matrac számít tökéletesnek.
 

Kipróbálod a jógát. Kevesebbet kávézol. Rendszeresen mozogsz…
Végre szánsz magadra is időt, és egyre könnyebben mondasz nemet…De minden este 8 órán át KÍNZOD A TESTED...A legtöbben mindent kipróbálunk, és nem vesszük észre, hogy a problémán alszunk. Ezért, amikor ma lefekszel, tedd fel magadnak a kérdést: Vajon a matracod is azt szeretné, hogy végre kipihend magad?
 
Akárhogyan is legyen: a matracpróba ingyenes :)

 

A kemény ágybetét csak bajt hoz.

Már írtunk róla, hogy véleményünk szerint a túl merev matracok állnak a legtávolabb az ortopéd matrac fogalmától.

Gondoljunk úgy a kemény matracokra, mint a földre, esetleg egy asztalra. Ilyen helyen csak hanyatt fekve lehet „kényelmesen” aludni. Persze ebben az esetben is fenekünk és a „hátunk közepe” lesznek a felfekvési pontok, míg a derekunknál semmilyen alátámasztás nem kap gerincünk – így egész éjszaka lógni fog a levegőben, ami lássuk be, nem túl pihentető. Oldalt fekve pedig még erősebben kiütközik, hogy a matrac nem engedi besüppedni a kiálló testrészeinket. Emellett a gerincünk sem lesz egyenes alvás közben...
 

A zónázott matracok

A zónázott matracok egy teljesen más lapra tartoznak. Talán az ilyen fajta matrac a legjobb megoldás a gondjainkra.

A zónázott matracoknak az a lényege, hogy a vállat és a csípőt a matrac beengedje annyira, hogy kellőképpen besüppedjenek – figyelem, egy kis süppedés nem rossz! Ezt a jótékony hatást persze leginkább oldalfekvésben fejtik ki, de természetesen a háton alvóknak is sokkal jobb alvásélményt kínál, mert a derekat jobban megtámasztja.

Ennél a matracnál, ha minden megfelel, akkor a gerincünk egyenes lesz, így nem terhelődik rá sehol extra nyomás. Ezt egyelőre csak az ergonómiai zónákkal ellátott fekhelyek tudják garantálni - még a memória habból készült ágybetétek sem képesek rá teljes körűen – hacsak nincsenek kialakítva rajtuk zónák. 

 


Egy jó matrac nem olcsó

Az olvasottak alapján rájöhettél, hogy nem elég fogni egy szivacsot, ráhúzni valamit, és tádá kész a matrac. Ez sajnos nem így működik. Az anyagnak, amiből készül a matrac, sűrűnek kell lenni, ez által jobban bírja a terhelést, pluszba még úgy kell kialakítani, hogy kényelmes is legyen. Nem mindegy, hogy a zónák hogyan vannak elrendezve, ahogy az sem, hogy milyen mélyre vannak vágva a szelvények, stb...

Ha tökéletes matracot szeretnél vásárolni, akkor számíts arra, hogy 100.000,- forint alatt csak a legszerencsésebb esetben fogsz megfelelőt találni. Az a legnagyobb baj, hogy a matracok között a kemény matracok a legolcsóbbak, de ezzel szemben nem éppen a legjobbak. A pénztárcád örülne csak nekik, de a gerinced nem...

Ha a tökéletes matracot keresed, akkor nézzd meg a Matrackuckó matracait vagy gyere el üzleteink egyikébe 
és biztosan megtaláljuk Neked a legmegfelelőbbet! 

Matracok alvásszakértőktől
Üzleteinkben kollégáink személyes tanácsadással segítik kiválasztani a Neked megfelelő matracot.
Már helyben, az alvásszaküzletben kipróbálhatod őket.
Látogass meg minket személyesen a hozzád legközelebbi szaküzletünkben.

 

És ha már vettem egy kemény matracot?

Semmi nincs veszve. Első körben próbáld meg visszaadni a szaküzletnek, ahol vásároltad. Ha olyan üzletben vásároltad meg, ahol van pénz visszafizetési garancia, akkor ezzel nem lesz gond.

Az se gond, hogy olyan helyen vetted meg, ahol nincs pénz visszafizetési garancia. Vidd vissza, és bízz a szerencsében, hátha visszaveszik, végül is az üzleteknek az a céljuk, hogy megtartsák a vásárlóikat. A leggyakoribb végkifejlet, hogy ilyenkor egy másik matracra cserélhetjük a már meglévőt. Ebben az esetben nem számíthatunk arra, hogy vissza fogjuk kapni a teljes árat, hiszen egy már kibontott, használt matracról beszélünk.

Amennyiben nem vették vissza a matracát, akkor se keseredjen el, hiszen még mindig vannak megoldások. Először is próbálja meg eladni. Rakd fel például a vaterára, hátha megveszik. Másodszor pedig, ha így sem kel el, esetleg nem is akarnál megválni tőle, akkor vegyél egy felületjavítót, más néven fedőmatracot, ami puhít matraca felületén, így nyugodtan aludhatsz.
 

Várunk szeretettel szaküzleteinkben!