Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

8 tipp penészes matrac tisztításához!

id. Hahn Gábor - 2016. 09. 15. 12:56:00
8 tipp penészes matrac tisztításához!
Hogyan lehet kitisztítani a penészes matracot? A penészgomba a párás, meleg, levegőtlen helyeken jelenhet meg lakásában, nemcsak csúnya, de a légzőszervi panaszok illetve az allergia, asztma és szénanátha kialakulásában is nagy szerepe lehet.
Tudósok szerint a visszatérő, ziháló légzés a kisgyermekek körében egyértelműen a penészesedés következménye, hosszabb távon a penészes lakás súlyos tüdőbetegséget, idült arcüreg gyulladást is okozhat.

A legjobb az természetesen, ha megpróbálja elejét venni a penész kialakulásának. A prevencióról itt olvashat lépésről lépésre.
 

Amennyiben már penészes lett matraca, így tisztítsa ki szakszerűen:

 

  • 1Fontos hogy akkor kezdjen hozzá a művelethez, ha a matracnak csak a felülete (huzata) penészes, ekkor lehet ugyanis hatékonyan kitisztítani! (ellenkező esetben ki kell cserélnie ágybetétjét, nem veszélyeztetheti saját és családja egészségét).
  • 2Porszívózza ki mindkét oldalát a matracnak (a porzsákot cserélje/tisztítsa ki, hogy a gomba spórái ne terjedhessenek el).
  • 3Meleg vizet keverjen össze izopropil alkohollal, mártson bele egy rongyot, majd csavarja ki.
  • 4Ezzel a ronggyal a penészfoltot körkörös mozdulattal súrolja le (a penészt és rongyot csomagolja újságpapírba), ezután pedig törölje át meleg vizes ruhával. Vigyázzon hogy ne legyen túlzottan nedves a rongy, mert a nedvesség mélyre hatolhat, a matrac befülledhet, és még inkább penészes lehet (használjon védőkesztyűt és maszkot, a levegőben szálló spórák belélegzése ugyanis káros lehet).
  • 5Spricceljen fertőtlenítő szert a matrac felületére, mely megöli a spórákat, de ne itassa be.
  • 6A kiszáradt felületre ezután dörzsöljön száraz ronggyal szódabikarbónát, ez szagtalanítja majd matracát.
  • 7Tegye ki matracát a napra néhány órára, a nedves részek ekkor teljesen kiszáradnak, a napsugárzás csírátlanít, és megakadályozza a penész szaporodását (ha lassan száradnak a foltok, rásegíthet ventilátorral vagy porszívóval), győződjön meg, hogy a matrac teljesen kiszáradt.
  • 8Ha megmarad a dohos szag és a penész, vagy újra kialakul, cserélje le matracát!
  •  

Sok sikert kívánunk a penész eltávolításához!

Forrásaink:

www.hazipatika.com
www.webbeteg.hu
www.wikihow.com/Clean-a-Mattress
www.europeanbedding.sg/blogs
www.factory-beds-direct.co.uk
www.mybedframes.co.uk/blog