Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Telefon az ágyban? Ne tedd!

id. Hahn Gábor - 2017. 09. 26. 14:01:00
Telefon az ágyban? Ne tedd!

Manapság, amióta belépett az életünkbe az okostelefon, az emberek többsége telefonnal kel és fekszik. Ez azt jelenti, hogy miután felébred, az az első dolga, hogy megnézi a telefonján, hogy hány óra van, kapott-e e-mailt, estleg SMS-t. Ugyanez történik este is, csak akkor persze fordított sorrendben – lefekvés előtt. A többség tehát az ágyban is használja a mobilját.

 

 

Telefonon keresztül sokkal több információ jut el az agyunkig, mint amennyit az képes feldolgozni. Ennek hatására a való életben velünk történő dolgokra kevésbé tudunk koncentrálni, lankad a figyelmünk, ezért rosszul teljesítünk a munkában, esetleg az iskolában is.

 

 

De miért ne vigyünk mobilt az ágyba?

Rengeteg ember tisztában van azzal, hogy ha a telefont lefekvés előtt is használjuk, az rossz hatással van ránk, de ennek ellenére sokan rendszeresen ezt teszik. Én is ezek között az emberek között vagyok, és ha bárki megkérdezné tőlem, hogy miért csinálom ezt, ha egyszer tudom a hatását, nem tudnék rá egyértelmű, egyenes választ adni.

Nem a párna alá való

 

Terelném a témát, vagy kifogásokat keresnék, mint például, hogy a telefonom az ébresztőórám, és ezért elkerülhetetlen, hogy a közelemben legyen alvás közben. Hiszen, ha nem lenne az ágyamban, akkor esetleg nem hallanám meg az ébresztést, és elaludnék, amit ugye bár senki nem akar. A legtöbb ember biztonsági szempontból tartja a telefonját az ágyában. Egy másik kifogás lehet akár az is, hogy nem akarjuk elmulasztani a fontos hívásokat, estleg nem akarunk lemaradni a fontos dolgokról. Én még egy kifogást emelnék ki, ez pedig az, hogy vannak olyan emberek, akik csak úgy tudnak elaludni, ha zenét hallgatnak, megnyugtatja őket.Erre a három indokra van megoldás, méghozzá nem is olyan bonyolult:

  • >Kezdjük rögtön az ébresztőórával.   A telefonnak nem feltétlenül kell velünk aludni, ahhoz, hogy felébredjünk a csörgésére. A mobilt kellő távolságra kell elhelyezni az ágytól, fel kell tekerni a hangerőt maximumra, és kész. Ráadásul az a kis nyavajás csak akkor hagyja abba a zörgést, ha kikapcsoljuk. Ehhez viszont fel kell kelnünk az ágyunkról, és oda kell baktatni a telefonhoz. Viszont, ha már egyszer kikeltünk az ágyból, akkor könnyebben rá tudjuk venni magunkat arra, hogy ne feküdjünk vissza. Ez a módszer akkor is nagyon hatásos, ha annyira azért nem életbevágó az ébredés – értsd: könnyen elcsábulnánk még egy kis alvásra - de azért nem ártana, ha kikecmeregnénk az ágyból.
  • > A második indok az volt, hogy fontos üzeneteket várunk, és ezért van a telefon az ágyban. Ilyenkor érdemes kikapcsolni minden olyan értesítést, amire nincs szükségünk. Ezzel megelőzzük azt, hogy az éjszaka közepén arra riadjunk fel, hogy kaptunk egy e-mailt, valamilyen akcióról. De az sem biztos, hogy minden részegen küldött Messenger üzenetről azonnal tudnunk kell...
  • > A harmadik indokra, avagy a zenehallgatásra van egy nagyon egyszerű megoldás. A bluetooth-os fülhallgató. Bekapcsolod a telefonon a zenét, majd elhelyezed a készüléket a szoba másik végében, így nyugodtan alhatsz, úgy, hogy a telefon egyik káros hatása se ér.  
  •  

Miért ne vigyük a mobilt az ágyba?


A következő néhány sorban említünk néhány olyan indokot, amiért nem érdemes az ágyban tartani a telefont. Hidd el, ezek után te is kétszer meg fogod gondolni a dolgot.

  • >Alvási gondokhoz vezethet: Minden elektromos készülék, amelynek van képernyője, megzavarhatja a szervezetünket és emiatt rosszul is alhatunk. Egy bizonyos hormon, a melatonin felelős azért, hogy a kellő időpontban álmosak legyünk. Ennek a hormonnak talán az egyik legfontosabb tulajdonsága, hogy csak sötétben termelődik. Amennyiben elalvás előtt sokat bámuljuk a monitort, akkor az abból érkező kék fény miatt a hormonháztartásunk fel is borulhat, mivel a szervezetünk úgy érzékeli, hogy világos van, ezért még nem kell aludni.
  • >Lángra is kaphat: Nem is olyan régen tele volt minden azzal a hírrel, hogy egy híres cég egyik mobiltelefonja kigyulladt, esetleg felrobbant, de ez sajnos nem csak a hibás darabokkal fordulhat elő. Ha betesszük a párna alá a telefonunk, annak az akkumulátora annyira felmelegedhet, hogy akár ki is gyulladhat. A tűz nem játék, főleg, ha a fejünk alatt keletkeznek a lángok.  
  • >Egészségkárosító: Egyes kutatók szerint a telefon sokszori használata előmozdíthatja bizonyos daganatok előfordulását. Ez az elmélet megosztja a tudósokat, de azért a biztonság kedvéért párna helyett ne a telefont rakjuk a fejünk alá.
  • > Rongálhatja a szemet: Egy angol orvosi lapban, a New England Journal of Medicine-ben található egy cikk, ami bizonyítja, hogy a mobilból érkező fény akár átmeneti vakságot is okozhat. Ez főleg azoknál figyelhető meg, akik lefekvés után az ágyban is használják a telefont.
 

Összességében én azt javaslom, hogy messziről kerüld el azt, hogy az ágyban is használd a telefont. Az ágy alvásra és egyéb más kellemes tevékenységekre való, nem pedig arra, hogy ott nyomkodjuk készülékünket. Alvás előtt már el kell engedni a napot, nem pedig új ingereket szerezni. Foglalkozzunk inkább egymással. Ha egyetértesz a cikkben leírtakkal, kérlek oszd meg, hogy mindenki tisztában legyen vele: nem egészséges mobillal a fejünk alatt aludni.