Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Ágybetét akció!

 

Ágybetét - milyet válasszak?
 

Több ezer ágybetét van a magyar piacon. Egy részük kényelmetlen lesz számodra, egy részük kukába való. És csak egy egészen kis részükön fogsz maradéktalanul jól aludni. Ha elolvasod ezt a leírást, a cikk végére képes leszel kiválasztani a legjobbat. Szóval olvass tovább! :)

Ágybetét fajták

A magyar piacon 5 elterjedt alapanyag van, amiből ágybetétek készülnek. Van köztük szuper és van elavult is. A következő sorokban végigfutjuk az összes fontosat.

Matracot gyorsan, egyszerűen
Máshol hosszú heteket kellene várnod matracodra? Minek várnál heteket? Nálunk így megy: bejössz és viheted, vagy megrendeled és küldjük!
 
Tekintsd meg matrac kínálatunkat!

Rugós ágybetétek

A rugós ágybetétek között 3 különböző technológiát különböztetünk meg. A epedarugós, a bonellrugós és a zsákrugós (más néven táskarugós) példányokat.

Epedarugós ágybetétek: ez a fajta technológia mára teljesen elavultnak számít. Olyannyira, hogy már senki nem is készít ilyet. Hirdetésekben még lehet velük találkozni, de csak azért, mert nem mindenki ért ahhoz, amit csinál. Egyébként szerencse, hogy már nem gyártják, mert alvásra nem volt a legalkalmasabb.

Ha a téma jobban is érdekel, itt mindent leírtam róla: 
epedarugós ágybetétek – minden, amit tudni kell.

Bonellrugós ágybetétek: ez a rendszer már több szót érdemel. Elavultnak elavult, egészségtelennek egészségtelen, de sajnos elterjedt. A legfőbb problémája, hogy a rugók egymáshoz vannak fűzve, így formakövetésben nagyon gyenge teljesítményt nyújtanak. Gyakorlatilag síkrugalmas, ami azt jelenti, hogy ahol a legnagyobb nyomás éri, arra lejt az egész. Az áthullámzás is ezeknél a 
matracoknál a legjellemzőbb. Gyakorlatilag párunk minden mozgását érezni fogjuk.
 
Egymáshoz kapcsolt rugók, zéró formakövetés. A bonell a múlt rendszere a rugóknál.

Leginkább az olcsó kategóriában találkozhatunk velük, bár vannak gyártók, akik komolyabb ágybetétekbe is beleteszik. Végülis lehet, hogy igazuk van, hiszen ha elég sok komfortréteget rakunk rá, akkor akár ebből is lehet jó ágybetétet készíteni. Bár hullámozni akkor is hullámozhat, ennyiből a beton jobb alapanyag lenne.

Nagyon részletesen leírom, hogy miért egészségtelen, ebben a cikkemben: 
bonellrugós matracok hátrányai.

Zsákrugós, táskarugós ágybetétek: a modern rugós matracok csúcsa. Formakövetésben sokkal jobbat nyújt, mint a bonell vagy az epeda. A rendszer lényege, hogy sok egymástól függetlenül mozgó apró rugó van a matracban. Ez azért jó, mert így az ágybetét pontrugalmas lesz, ami lefordítva azt jelenti, hogy sokkal jobb formakövetést biztosít. Ez már szuper alapanyagnak számít, bár én azt gondolom, hogy habokból olcsóbban lehet jobbat alkotni.

 

Hideghab ágybetétek

Gyakorlatilag szerintem a hideghab alvás szempontjából a 21. század csúcs alapanyaga. Könnyen formálható, olcsóbban elkészíthető, mint rugós társai, mindeközben pedig tökéletes alátámasztást nyújthat a gerincnek. Nagyon nem mindegy azonban, hogy milyen típusú és minőségű hideghab ágybetétet választunk. Számít a sűrűség, az alapanyag fajtája, hogy mennyire van megformázva az ágybetétünk...

Magyarországon jelenleg gyakorlatilag a legjobbtól a legrosszabb minőségig terjed a kínálat. Ha hideghab ágybetétet keresel, ezt a cikkünket érdemes elolvasnod, hogy képbe kerülj és ne nyúlj félre: A hideghab ágybetétek három mérőszáma.

 

Memóriahabos ágybetétek

memóriahabos ágybetétek 10-15 évvel ezelőtt a matracipar csúcsának számítottak Magyarországon. Leginkább azért, mert az anyag szuper komfortot biztosít a rajta fekvőnek. Meg persze azért is, mert kicsit drágább, mint a többi matrac, így a kereskedők imádták. Sok kereskedő – köztük bizony személyesen én is – lassan ismerték fel, hogy az anyag szellőzése nagyon gyenge. Még többen azonban egyáltalán nem foglalkoznak azóta sem a kérdéssel.

Azt gondolom, hogy akik fejlődtek a szakmájukban, azok ezt azóta folyamatosan a vásárlók tudomására hozzák. Tulajdonképpen kimondhatjuk, hogy a memóriahab nem szellőzik át. Szerencsére az utóbbi évek fejlesztései során már feltalálták az átszellőző memory anyagot, így többé senkinek nem kell lemondania arról, hogy memória ágybetétet vegyen. Hogy mekkora a különbség memory és memory között szellőzés szempontjából azt a lenti videó jól szemlélteti. A dolog egyetlen hátránya, hogy alig néhány ágybetét szaküzletben lehet ilyen anyagot találni...
 

Ebben a cikkben minden összeszedtem, amit a memóriahabról tudni kell: memóriahabos ágybetétek előnyei és hátrányai.

 
100% memory élmény, zéró szauna érzés
A hagyományos memóriahab testhőre lágyul és felveszi a tested formáját… nem fogod elaludni a nyakad… megelőzöd a hátfájást és a gerincproblémákat…Csakhogy egyáltalán nem szellőzik… bemelegszik…ami miatt izzasztó éjszakáid lesznek. A Cellpur® memory viszont olyat tud, amit 100-ból 99 memóriahabos matrac nem.

Kókuszból készült ágybetétek

A kókuszból készült ágybetétekkel kapcsolatban kétféle vélekedés van. Az egyik szerint szuper jó, hogy van, mert bio alapanyag, más pedig nem is számít. A másik szerint a kókusz nem alkalmas alvásra, mert túl kemény, nincsen semmi értelme. Attól, hogy biomatracon fekszünk, még nem fogunk jól aludni. Nem itt akarok igazságot tenni - egyszerűen nincsen rá elég helyünk. Hosszan taglaltam a témát itt – érdemes elolvasni: van értelme a kókusz ágybetétnek?

Latex ágybetétek

A latexet alapvetően jó alapanyagnak tartom – bár van néhány hibája. Egyrészt elég drága és nehezen mozgatható, másrészt, ha nincs szétfurkálva lukakkal, akkor a szellőzése sem feltétlenül olyan eget rengetően jó. Itthon viszonylag korlátozott a felhozatal, de azért lehet vele találkozni – leginkább kókusszal variálva.

Legfőbb előnyeként szokták emlegetni formatartó képességét és azt, hogy bio alapanyag. Ezzel kapcsolatban érdemes elolvasni a következő cikket, mielőtt meghoznánk a döntést: léteznek egyáltalán „bio” ágybetétek?

 

Milyen ágybetétet vegyek?

Ez a legkönnyebb kérdés. Olyat, amit bírja a gyűrődést, minden reggel kipihenten kelsz fel belőle, szellőzik, kényelmes és nem kerül sokba. Csak vicceltem. Ez nem is olyan egyszerű.

Az ágybetét keménysége

Talán ez a leglényegibb pont a megfelelő ágybetét kiválasztásakor. A túl lágy ágybetét nem támaszt alá rendesen, beleesünk, testünk rendellenes pozícióban pihen benne. A túl kemény ágybetét esetében nyomáspontok alakulnak ki testünkön. Ezek a nyomáspontok nem csak kényelmetlenséget jelentenek, de zsibbadást is okozhatnak. Azért zsibbadunk, mert fekvéskor elnyomjuk vér útját, így akadályozzuk vérkeringésünket.

Azon túl, hogy ez kényelmetlen, még azzal is jár, hogy nem tudunk pihenni éjjel. Amikor ugyanis a vérkeringésünk elakad, az agyunk vészjelzést küld testünknek, aminek hatására elfordulunk, hogy újra szabad legyen a vér útja. Ebből adódik az éjszakai forgolódás. Ez komoly problémát jelent, mert ilyenkor felébredünk, ennek végeredményeként pedig megszakad alvásciklusunk.

Mintha egész éjjel ébresztgetnének minket. Másnap reggel pedig fáradtak leszünk. Csak azért, mert túl kemény az ágybetétünk. A túl kemény fekhely problémájáról részletesebben olvashat itt:
kemény ágybetétek egészségügyi hatásai.

Orvosi kísérletek szerint a megoldást a félkemény matracok használata jelenti. Egy spanyol kísérletben hát és gerincfájdalmakkal élőket osztottak három kontrollcsoportra: lágy, félkemény és kemény matracon fekvőkre. A legnagyobb javulást azok érték el, akik félkemény ágybetéten aludtak. Tehát a félkemény fekhely javított az egészségügyi helyzetükön... Érdemes ilyen fekhelyet keresni.

 

Azok a fránya zónák az ágybetétben

megfelelő alátámasztást véleményem szerint csak úgy lehet elérni, ha az ágybetét megfelelően van zónázva. Biztosan vannak olyan matracok, ahol enélkül is jó az alátámasztás, de ökölszabályként ezt a kijelentést nyugodtan elfogadhatjuk. Testünk bizonyos részeinek – például a vállnak – egyszerűen szüksége van arra, hogy jobban benyomódjon a matracba, ezt pedig a legegyszerűbben úgy tudjuk elérni, ha megfelelő vágásokkal lágyabbra formázzuk ezeket a részeket az ágymatracban. Ezt a megállapítás egyébként a memóriahab ágybetétekre is igaz, szóval a sima habra ragasztott memória réteg nem fogja megváltani a világot.

A keménység meghatározása természetesen nem könnyű feladat, ehhez személyesen kell kipróbálni a matracokat, lehetőleg szakértő felügyelete mellett.

Hol vásároljak ágybetétet?

Nehéz kérdés elfogulatlan választ adni erre a kérdésre. Én természetesen a Matrackuckót ajánlom. :) Hogy egy kicsit komoly is maradjak, én két olyan fontos kitételt szedtem össze, amire érdemes lenne mindenkinek odafigyelnie.

Személy szerint én már 8 éve foglalkozom ágybetétekkel, több ezret adtam már el személyesen. És mégis tudok hibázni. Saját példámból tudom, hogy mennyire fontos a pénzvisszafizetési garancia, mert nincs annál rosszabb, mint amikor van egy kényelmetlen ágybetétünk. Rengeteg pénzt bukhatunk, ha nem vásárolják vissza tőlünk. Így az első javaslatom az, hogy mindenképpen csak olyan helyen vásároljunk, ahol adnak az ágybetétek mellé pénzvisszafizetési garanciát.
 
A második fontos szempont, hogy mielőtt megvesszük, az ágybetétet ki kell próbálni. Még én sem tudom próba nélkül megmondani, hogy milyen érzés feküdni rajta. Biztos vagyok benne, hogy önnek sem fog sikerülni. A személyes próba kihagyhatatlan része az ágybetét vásárlásnak. A webáruházaknak ebben az iparágban nincsen sok haszna. Ezután már csak arra kell figyelni, hogy megtaláljuk azt a szaküzletet, ahol értenek a termékekhez és szimpatikusnak tűnnek.
Matracok alvásszakértőktől
Üzleteinkben kollégáink személyes tanácsadással segítik kiválasztani a Neked megfelelő matracot. Már helyben, az alvásszaküzletben kipróbálhatod őket.
 
Látogass meg minket személyesen a hozzád legközelebbi szaküzletünkben.