Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Minden a habrugós matracokról

id. Hahn Gábor -

 

Habrugós matracok - minden, amit tudni kell róluk

 

A cikk elolvasása után tökéletesen képben leszel, hogy mire kell figyelned az ideális habrugós matrac kiválasztásakor. Olvasd végig és legyél a matracok szakértője!

 

 

Mi az a habrugós matrac?

 

A habrugós matrac – vagy foam spring matrac egy olyan hideghabból – esetenként memory habból - készült ágybetét, amelyben a hab rugó formára van vágva. Felismerni viszonylag egyszerű. Látni rajta, hogy rugó formája van. :)

 

Van aki szerint a habrugós matracok lényege, hogy gyengébb habokból is ugyanolyan jó matracot hozzunk létre, mint a csak simán zónázott, nagy rugalmasságú HR hab matracok. Van, aki azt mondja, hogy kiküszöbölik a fémrugós és a habmatracok által okozott kellemetlenségeket – bármire is gondoljon. Van, aki a szellőzése, mások a formakövetése miatt esküsznek rá. De tényleg ezek lennének a legnagyobb előnyei a habrugós matracoknak? Egyáltalán igazak ezek az állítások? Nézzük meg!

 

 

A habrugós matracok előnyei

 

A habrugós matracok legnagyobb előnyei közé általában a szellőzést és a formakövetést soroljuk. Illetve még harmadik előnyként megemlíthetjük, hogy kialakításától függően érzetre olyanná tud válni, mint egy rugós matrac.

 

A habrugós matracok formakövetése

 

Gerincünk nyugalmáért a CNC forma vágott habrugók felelnek. Ettől válik a habrugós matrac tökéletesen formakövetővé – persze nem mindegyik habrugós jó mindenkinek, erről később még szó lesz. Ez a fajta hullámvágás lehetőséget ad arra, hogy a habrugókat bármilyen méretűre és formájúra elkészíthessük. Így gyakorlatilag bárki megtalálhatja a számára megfelelő példányt.

A jól kialakított habrugós matracban a rugók egymástól függetlenül tudnak mozogni. Ezért pont ott fognak engedni és/vagy tartani, ahol szükséges. Pontrugalmasságuk így tökéletes, ebben felveszik a versenyt a zsákrugós matracokkal is. Az előbb részletezett tulajdonságuk miatt kényelmük kiemelkedő – persze, ha jól van elkészítve az ágybetét.

 

A habrugós matracok szellőzése

 

A hideghabból készült matracok jellemzője a nagyon jó szellőzés. A zónás hideghab matracok természetesen még jobban szellőznek, mint az egyszerű, légcsatornákat nem tartalmazó társaik. A habrugós matracok azonban még több „légcsatornát” tartalmaznak, mint az „egyszerű”, zónásított hideghab ágybetétek. Így a szellőzésük is remek lesz.

 

Aki tehát olyan fekhelyet keres, amibe nem izzad bele és nem melegszik alatta, az tökéletesen elégedett lesz a habrugós fekhelyekkel. Arra azért érdemes figyelni ebben az esetben is, hogy a hagyományos memóriahab – hiába szellőzik alatta minden nagyon jól – nem szellőzik át. Erre a problémára természetesen később még visszatérünk.

 

A habrugós matrac olyan mint a rugós?

 

Sok helyen lehet olvasni, hogy a habrugós matrac olyan érzést nyújt, mint egy rugós ágybetét. Az igazság az, hogy ez nagyban függ a fekhely kialakításától. Természetesen az tény, hogy a felhasznált alapanyagoktól és a vágástól függően tényleg el lehet érni azt a hatást, amit egy rugós nyújt – persze rugós matrac is rengeteg féle van...

Már csak azért is el lehet érni a rugós érzetet a habrugós matracoknál, mert az alapjuk akár lehet fémrugó is – ahogyan bármi lehet az alapjuk, még ha nem is jellemző. :)

 

Habrugós matracok és az elektroszmog

 

E sorok szerzője nem ásta bele magát az elektroszmog, az elektromos hullámok vagy a mágneses hullámok témakörébe. Nem tudom, hogy ezeket a dolgokat az acélrugós matracok tényleg felerősítik-e. Ha igen, és tartasz ettől, akkor jó hírként tudom elmondani, hogy a habrugós matracokban általában nincsen fém... Hacsak nem rugós alapra építik őket.

 

Habrugós matracok fajtái

 

Én alapvetően négy fajtájú habrugós matracot különböztetek meg. Nem biztos, hogy az egyik jobb, mint a másik. Inkább csak a helyén kell kezelni őket – és ismerni, ha jól akarunk választani közülük.

 

  • 1 Mini/kis méretű habrugók a komfortzónában

Az egyik legjellemzőbb fajtájú habrugós matrac. Ilyenkor általában csak a matrac felső 2-4 centiméteres részén vannak habrugók. Jellemző még, hogy ezekre a habrugókra ráraknak még néhány centi egyéb fedőréteget. Ezek a habrugós matracok már nagyobb formakövetést nyújtanak. A bennük lévő habrugók azonban nem érik el azt a fajta mozgási szabadságot, mint az önálló habrugós rendszerrel készült matracok.

Nem mellesleg fontos megjegyezni, hogy a kisebb méretű habrugókat bármilyen rendszerben készült matracba beépíthetjük. Így akár lehetne latex, zsákrugós, bonell vagy bármilyen más habrugós matrac is.

 

  • 2 Mini habrugók a mélyben

Az előző változatnak egy olyan verziója, melyben a habrugók már sokkal mélyebben fekszenek. Jóval a felső komfortréteg alatt. A túl vastag komfortréteg alatt nehezebben érvényesülnek a habrugók jótékony hatásai. Valahogy úgy kell elképzelni, mint egy zsákrugós matracot, ahol a zsákrugók jó mélyre vannak temetve...

 

Dupla, tripla, stb... habrugós rendszer – mini habrugókkal

A dupla – vagy több sort – tartalmazó habrugós matracok több habrugót tartalmaznak, mint az előbb kivesézettek. Ilyenkor több sorban helyezkednek el a habrugók. Kényelmük és komfortjuk a beépített anyagok minőségétől, a vágás módjától és egy sor egyéb tényezőtől függően rengetegféleképpen változhat.

 

  • 3 Néhány habrugó a matracban, merevebb habbal körbevéve

Ezekbe a „habrugós” matracokban nincs olyan sok habrugó, mint egy normálban. Általában azért van ez így, hogy keményebb fekvőfelületet érjünk el. Nem olyan szabad a mozgása a habrugóknak – természetesen, hiszen körbe vannak véve habbal.

 

  • 4 Önálló habrugós rendszer

Az önálló habrugókból álló rendszer az egyik legérdekesebb mind közül. Itt teljesen a habrugóké a főszerep! A matrac belső magját függetlenül, önállóan álló habrugók alkotják. Csak a matrac tetején és alján van egy viszonylag vékony réteg – valaminek ugye össze kell fognia a habrugókat. Ebben a rendszerben kapja a legnagyobb kitérési szabadságot a habrugó. Ennek megfelelően itt van a legnagyobb elvi esélye a tökéletes alátámasztásnak.

 

  • +1 Bónusz: a nem habrugós habrugós matracok

Vannak olyan „habrugós” matracok, amiben nincsenek habrugók. Ezek normál, hideghab matracok, amelyek zónásítva vannak. Általában „tévedésből” nevezik őket habrugós matracoknak. Viszonylag egyszerű a kiszűrésük. Ökölszabályként keressük a rugó formát a matracban. Ha megtaláljuk, akkor jó, ha nyomát sem látjuk, akkor inkább kételkedjünk...

 

Melyik a legjobb rendszer?

 

A fent részletezett habrugós típusok között nem lehet különbséget tenni abban a tekintetben, hogy melyik a jobb. Mindenkinek más a kényelmes, és nincs olyan matrac, ami mindenkinek jó. Próbálni kell, minél többet. Itthon a következő habrugós matracokkal találkozhatunk a legsűrűbben: Icon habrugós matracok, Dormeo Octaspring 3D matracok, Levital, Evolution, Swisstech Dinamic. Ne sajnáld az időt a próbálgatásra! :)

Matracot gyorsan, egyszerűen
Máshol hosszú heteket kellene várnod matracodra? Minek várnál heteket? Nálunk így megy: bejössz és viheted, vagy megrendeled és küldjük!
 
Tekintsd meg matrac kínálatunkat!

 

Mire figyeljek, ha habrugós matracot vásárolok?

 

Fontos megjegyezni, hogy a habrugós matracok nem mind tökéletesek ergonómiailag. Nincs olyan matrac, ami mindenki számára tökéletes. A habrugók vágása, a felhasznált anyag fajtája, keménysége, rugalmassága, magassága és még egy sor dolog befolyásolja egy matrac minőségét. Éppen ezért a habrugós matracokat is mindig próbálni kell.

 

A matrac próbája a fekvés

Szinte adja magát, hogy matracot a matracboltból vegyél. Egyrészt mert az alvásszaküzletünkben lehetőséged van többféle matrac kipróbálására, másrészt, mert a Matrackuckó szakértője a súlyod, alvási szokásaid, egészségügyi problémáid és igényeid pontos feltérképezésével segít a számodra ideális matrac megtalálásában. Ráadásul pénz-visszafizetési garanciát is kínálunk, így tényleg kockázat nélkül próbálhatsz. [Persze te döntesz.]

Időpontot foglalok matracpróbára   

 

Ami objektíven összehasonlítható

 

Amit össze lehet hasonlítani, az például a felhasznált habok sűrűsége. Az átlagos hideghabok sűrűsége 28-32 kg/köbméter körül mozog (ökölszabályként legalábbis ez mondható el, bár vannak alacsonyabb sűrűségek is). Ha valami sűrűbb, akkor az tartósabb. Ez a "törvény” a hideghabok esetében.

 

Ennélfogva, ha magasabb sűrűségű hideghab van a habrugós matracunkban, akkor az tartósabb lesz. A matraciparban általában HD (high density) jelöléssel illetik azokat a habokat, amik elérik vagy meghaladják a 40 kg/köbméteres sűrűséget. Érdemes tehát ilyet keresni. (és nem érdemes összevetni a memóriahab fajsúlyával, ami egy teljesen különböző anyag.)

 

HR hideghabok

 

A nagy rugalmasságú (HR) hideghab az az anyag, amivel a habrugós matracok esetében el lehet érni a tökéletes rugalmasságot és kényelmet. A HR hideghab segít, hogy a matrac dinamikusan rugalmas legyen és élmény legyen rajta az alvás. Sokkal kényelmesebb, mint a sima, merev hideghabok – amelyek ezt a fajta merevségüket nem veszítik el akkor sem, ha habrugókat képzünk belőlük.

Ha bővebben érdekelnek a nagy rugalmasságú (HR) hideghabok előnyei, akkor érdemes a következő cikket elolvasnod: "Minden, amit a HR habokról tudni kell."

 

Nem mindegy, mi van a habrugók felett!

 

A legtöbb habrugós fekhelyen a habrugók fölött van még egy plusz réteg. Egy plusz komfortzóna, ami összefogja a habrugókat. Ennek a rétegnek sem mindegy az alapanyaga. Ugyanazok a szabályok vonatkoznak rá, mint amit az előbb leírtam. Érdemes a HR (nagy rugalmasságú) habokat keresni, aminek a sűrűsége eléri vagy meghaladja a 40 kg/m3.

Arra is figyelni kell, hogy hiába szellőznek nagyon jól a habrugós matracok, ha hagyományos memóriahabot rakunk rájuk, akkor az nem fog átszellőzni.Így kétszer is érdemes meggondolni, hogy akarunk-e memory-t a matracba - vagy keressünk olyat, ami átlélegzik. Ezt érdemes is tesztelni, úgy, hogy belenyomjuk kissé az arcunkat, mert sok memóriahabra csak rámondják, hogy átszellőzik.

Érdemes megnézni, hogy mennyire nem szellőzik a hagyományos memory hab...

100% memory élmény, zéró szauna érzés
A hagyományos memóriahab testhőre lágyul és felveszi a tested formáját… nem fogod elaludni a nyakad… megelőzöd a hátfájást és a gerincproblémákat…Csakhogy egyáltalán nem szellőzik… bemelegszik…ami miatt izzasztó éjszakáid lesznek. A Cellpur® memory viszont olyat tud, amit 100-ból 99 memóriahabos matrac nem.

 

Fontos a huzat is

 

Ma már alapvető tulajdonsága egy matrac huzatának, hogy mosható. Van azonban egy másik szempont is, amire érdemes odafigyelni. A habrugós matracok extra kényelmet biztosíthatnak, így nem érdemes olyan huzatot keresni, amibe vastag töltőanyag van steppelve.

Ezek a vastag, huzatba varrt, vatta szerű anyagok csak elvesznek a matracból, ráadásul a mosásuk is nehézkesebbé válik. Sokszor szerintem csak azért rakják a matracba, hogy vastagabbnak tűnjön – anélkül, hogy a habot vastagítanák, hiszen az drágább lenne. Érdemes megfontolni, hogy ilyet vásároljunk-e...

 

A vetemedés nem jellemző

 

A habrugós matracok vetemedési mutatói az eddigi tapasztalatok alapján nem rosszabbak, mint más matracokéi. Én azért azt javaslom, hogy ha tartós, lassan kigödrösödő matracot szeretnénk, akkor keressük a nagyobb sűrűségű habokat a habrugós ágybetétek esetében is...

A 40 kg/m3 sűrűséget elérő vagy meghaladó hideghabokat nem véletlenül nevezik nagy sűrűségűnek. Ha ilyet vásárolunk, garantáltan lassabban fogjuk kifeküdni matracunkat.

 

Kell-e bele zónázás?

 

A normál hideghab matracoknál megszokott, hogy a zónázott példányok sokkal job formakövetést biztosítanak. A habrugós matracoknál már nem ilyen egyértelmű a helyzet. Ahogy a cikkünk elején már említettük, hogy többféle habrugós ágybetét létezik, annyira eltérő, hogy igényelnek-e zónázást. A kisebb méretű habrugókat tartalmazó matracoknál – természetesen a kialakítástól függően – én jónak tartom a 7 zónás kialakítást, míg a nagyobb, önálló habrugókkal rendelkezőknél akár el is lehet őket engedni.

Minden attól függ, hogy milyen igényeink vannak a kényelmet illetően. Ha kíváncsiak vagyunk, milyen keménységű habrugós a kényelmes, hogy szeretnénk-e bele zónákat, akkor egy választásunk marad. Ki kell őket próbálni személyesen.

Időpontfoglalás 

Hol vásároljak habrugós matracot?

 

Ahogy az előbb írtam, annak eldöntésére, hogy melyik a kényelmes, személyes próbára lesz szükségünk. Így az első és legfontosabb tanácsként azt tudom mondani, hogy mindenképpen csak olyan helyen vásároljunk, ahol ki is tudjuk próbálni a fekhelyeket. Ha nem akarunk otthon meglepetést, akkor ez az egyetlen módszer fog csak működni.

Második szabályként azt tanácsolom, hogy igyekezzünk olyan üzletet keresni, ahol van valamilyen lehetőség visszavinni a megvásárolt matracot, ha az nem kényelmes. A legjobb, ha a pénzünket adják vissza – természetesen a teljes összeget!-, de a csere garancia sem rossz. Persze ez utóbbi esetében számolnunk kell vele, hogy esetleg nem találunk a bolt kínálatában megfelelő matracot.

Érdemes minél több terméket kipróbálni, mert csak így lesz megfelelő összehasonlítási alapunk. Látogass meg tehát minél több üzletet!

Gyere el Alvásszaküzleteink egyikébe és tekintsd meg matracainkat!

Matracok alvásszakértőktől
Üzleteinkben kollégáink személyes tanácsadással segítik kiválasztani a Neked megfelelő matracot. Már helyben, az alvásszaküzletben kipróbálhatod őket.
 
Látogass meg minket személyesen a hozzád legközelebbi szaküzletünkben.