Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Ágy trendek alakulása

Ágy trendek alakulása
Fura ezt leírva látni, hogy az ágyaknak is lehet divatja. Pedig a bejegyzésünkből egyértelműen kiderül majd, hogy nem is akármilyen utat jártak be a fekhelyeink napjainkig. Emlékszel a vízágyra? A kovácsoltvas és a fenyő ágyakra?

Vissza az időben

Egyes kutatások szerint afrikai őslakosok aludtak először ,,ágyakban". Pontosabban barlangokba vájt üregszerűségekben. Takarónak pedig rovarriasztó füveket használtak. Nem mondom, akkoriban kemény fából faragták az embereket.  Később, Kr.e. 3000 környékén Máltán, és Egyiptomban is használtak olyan ágyakat, amelyekhez keret és matrac is tartozott. Persze nem ágyrácsos, memóriahabos kombináció. Ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy 5000 éve alszunk ágyakon. A mai értelemben használatos ágykeret+matrac kombinációban.

forrás: quatars.us
A rómaiak tudtak élni.
Imádták az élvezeteket halmozni. A későbbiekben különböző ágyakat használtak tanulásra, alvásra, és evésre is. (Manapság sokan ezt egy ágyban is megoldják :))
Előtteted van a kép, ahogy ott fekszenek és szőlőt majszolgatnak sajttal? Ezen ágyak matracai szalmával, tollal, és levelekkel voltak megtöltve.

Ugorjunk egyet az időben. Az ezres évek környékén, a szegényebb rétegek szalmával és levelekkel töltött ágymatracokon aludtak, egy keretre ráhelyezve. A gazdagoknál, nemeseknél pedig megjelentek a baldachinos ágyak, amelyek egyfajta státusszimbólumnak feleltek meg. Itt már elkezdtek sílust vinni az alvó alkalmatosságok kinézetébe. Már nem csak a funkció kapott teret. Dolgozhattak a szabók, készültek a díszes függönyök. Fotó: forrás: quatars.us

Az 1700-as években újabb változás következett be,
és a matracokból a tollat mellőzni kezdték. Ezután megjelent benne a pamut. Az 1800-as években pedig feltalálták a bonellrugós szövettel bevont ágyakat. Ezek már jóval nagyobb alátámasztást biztosítottak, jelentős előrelépésnek könyvelhettek el az elődökhöz képest.
 
Nagyanyáink már párnákkal dekorálták, díszítették az ágyakat, és hímzett ágytakarókat készítettek. Nem volt ritka a fából faragott tulipános fejvég, alacsony ágyrésszel, és benne 1,5 m magasan tornyosultak a párnák, paplanok, hogy szép legyen. Persze ezeket gyerekként imádtuk szétugrálni sutyiban. Fotó: torimaskepp.blog.

Ágy divat?

Elérkeztünk odáig, hogy a fekhelyek nem csak kényelmi, -vagyis funkcionális tulajdonságai lettek fontosak- hanem a design, és a stílus is. A 80-as 90-es években taroltak a vízágyak. Az ember mindig vonzódott az olyan technológiákhoz, amelyek újdonságot jelentettek. Ki ne ismerné az Ollókezű Eduard vízágyas jelenetét. Akkoriban mindenki ilyet szeretett volna, annak ellenére, hogy Eduard kiszúrta a matracot. Az első vízágyakat még a perzsák készítették, bőrökben volt a víz. Az egyik legnagyobb előnye, hogy nem képződnek alvás közben nyomási pontok, így betegeknek ideális választás lehet. Szintén ehhez köthető, hogy kevesebbszer ébrednek fel akik ezt a fekvőalkalmatosságot választják, azért, mert folyamatosan tud áramlani a vér zavartalanul. Persze hátrányokról is be kell számolnunk. Kezdetben a vízágyak algásodtak, folyamatos ápolást igényeltek. Emellett a hatalmas víztömegtől nagyon nehezek voltak, és hideg volt a szoba hőmérsékletű víz. Sokan panaszkodnak arra is, hogy a víz hangja zavaró. Fotó: waterbedstoday.com

A trendek mindig változnak

A 90-es évek közepétől ugrásszerűen megnőtt a szövettel borított ágyak száma. Minél mintásabb minél színesebb, minél extrémebb, annál jobb volt! Sztárok voltak a kör alakú darabok, az összetolhatóak, amelyek főként helytakarékossági célból jöttek létre. Elérhetőek akkoriban az ágyneműtartósak verziók is. A kényelmi szintek is eltérőek voltak. Akadtak olyan matraccal készült darabok is, amelyek egészen kényelmesek voltak, bár nem ez volt a jellemző. Általában szivacsos volt a fekvőfelületük, de voltak már rétegelt rugós darabok is. Előnyük egyértelműen az. hogy az akkori csúcs-trendnek feleltek meg. A tinik álma volt. Hátrányuk, hogy  könnyen koszolódtak, és nagyon nehéz volt takarítani, illetve, hogy rettenetesen kényelmetlenek voltak. Emellett a poloskák imádták őket.

A szövet franciaágyakkal egyidőben megjelentek a fenyő-ágykeretek
Akkoriban minden fenyő volt: szekrénysor, nappalibútor, így egyértelmű volt, hogy az ágy is az lesz. Mára már kopott egy kicsit a népszerűségük. Elérhetőek voltak az egyszerűbb designú ágyak is, de a faragott, díszített fejvégek, lábak is közkedveltek lettek.
Természetközeli, meghitt hangulatot teremtettek az akkori otthonokban. A bútorok nagy része mai napig használható. Talán a natúr színű fenyő mintája mára nem divat, de reneszánszát éli a bútorfelújítás. Talán érdemes lenne kicsit elmélyedni benne.
Kovácsoltvas ágyak
Első körben jöttek azok a darabok, amelyek kritikán aluli ,,ágyráccsal" rendelkeztek, szinte mindegyikhez kellett venni külön. Az akkori kor divatjának megfeleltek, és talán a fekete meg a fehér szín volt a legelterjedtebb. Inkább franciágyakat vásároltak belőle.
 
Gyakran még baldahint is tettek köré, a drámai hatás fokozása érdekében. Amerikai filmekben gyakran lehetett látni a telefonáló-tini-s jelenetekben. Fotó happybeds.co.uk 

Miután az emberek kellően tájékozódtak, és fény derült arra, hogy a matrac komfortossága a kulcsa az alvásminőségnek, elkezdtek megjelenni a különlegesebbnél különlegesebb ágykeretek. Egy időben mellőzték a fát, hódítottak a bútorlapból készített egyszerűbb ágykeretek. 2005 körül megjelentek a futon ágyak, ismét fából. Ezekre jellemző volt, hogy nagyon alacsonyan feküdtél benne. Nekem is volt, én imádtam, bár reggelente már egyre nehezebb volt felkelni a 30 cm-es magasságból. Télen valahogy jobban fázik is benne az ember, ha nincs padlófűtés az ágy alatt.

Később jöttek a raklap ágyak
A raklap ágyak közt találtunk pár nagyon kreatív megoldást. Közkedveltek voltak, mert a raklaphoz sokan még ingyen is hozzájutnak. Tömör fa, és  igen masszívnak (és nehéznek) is bizonyult.
Az ágy tuti alátámasztást kapott, és emellett gyakran ledeket is vezettek bele, tároltak alatta, és jó szellőzést biztosít a matracnak. Emellett környezetkímélő, hiszen termelődik az iparban folyamatosan képződik.

Manapság a boxspring ágyak mennek nagyon. Itt nincs hagyományos értelemben vett ágykeret, hanem egy doboz, amelyben rugók alkotják a magot. Ezen van még rajta a matrac. Az aljzatnak köszönhetően van lehetősége a matracnak mozogni, jobban követi a tested vonalát. Ezek a fekvő alkalmatosságok főleg Angliában, Amerikában, és a Skandináv országokban vannak elterjedve. Előkelő, és elegáns egyszerre, emellett magasabbról tudsz felkelni, nem kell nyújtózkodni. Hátránya, hogy nem tud normálisan szellőzni a matrac, és az atkák később problémát jelenthetnek. Fotó: slaapcentrum.nl 

Mostanság egyébként újra a fa keretek a nyerők, különféle pácokkal, egyéni dekorálásokkal, gyakran dobják fel őket, egy stílusos fejvéggel. Például lebegő ágyak, teljesen beépített ágyneműtartó-polc rendszer stb. Mint látjuk számtalan variáció került már reflektorfénybe a történelem során, ez annak köszönhető, hogy az alvás fontossága kiemelkedő szerepet kapott. Ágydivatok mindig jönnek-mennek majd, ezért ha lehet pár tippünk ezeket fogadd majd meg: 

- időtálló anyagot válassz
- olyat, amelyik bírni fogja a strapát.
- ne a legolcsóbb megoldással érd be, hiszen az szinte sosem jó.

 

Tartalomhoz tartozó címkék: 1 Matrackuckó hírek Aktuális