Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Aludni vagy nem aludni… Ez nem kérdés!

A jó alvás előnyei

Amerika kapitányt valószínűleg senkinek sem kell bemutatni, de biztos, ami biztos, vegyük át gyorsan a történetét. Ő az a képregényhős (fejletlen brooklyni srácból lett szuperkatona), aki a második világháborús önfeláldozást követően 70 éven át aludt a jégbe fagyva (plusz egy érv a hűvösben alvás mellett). Miután megtalálták, és felébresztették, a kiadós alvás után fittebb lett, mint valaha: a pályafutása folytatódott, és még jó párszor megmentette a világot. Ki más lehetne alkalmasabb a jó alvás előnyeinek bemutatására, mint az alvás hőse?

Captain America kialudta magát

 1. A hosszabb alvás fokozhatja a sportteljesítményt. Egy, az amerikai egyetemi kosárlabda-bajnokságon résztvevő játékosokról készült tanulmány megállapította, hogy az alvás mennyiségének növelése javította a sportolók sprintidejét, kosárra dobásaik pontosságát, és gyorsabb lett a reakcióidejük is. (És az megvan, hogy Rogers kapitány simán köröket vert bárkire a futópályán, és „egész nap bírná”?) 
 2. Persze nem csak az élsportolók és szuperhős jelöltek profitálhatnak a több alvásból,hanem a mindenki, aki szívesen edz. Akár súlycsökkentés, akár izomépítés céljából mozogsz, a kiadós éjszakai alvás mindenképpen segít a cél elérésében! 
 3. Intenzív testmozgást követően a jobb minőségű és hosszabb éjszakai alvás nagyban segít az izmok regenerálódásában, ugyanis alvás során zajlik a fehérjeszintézis. Ha tehát eleget és jól alszol, serkented a fehérjetermelő folyamatot. (A Kapitány izomzata is magáért beszél!) 
 4. Sőt, egyes tanulmányok rámutattak arra is, hogy ha közvetlenül lefekvés előtt kazein fehérjét fogyasztasz, növelheted az izmok regenerálódásának hatékonyságát.
 5. Mi a helyzet munkafonton? Nos, a Kapitány munkásságának jót tett a hosszú szunyókálás, de hidd el, a tiédet is fellendíti! A több alvás ugyanis jobb munkatempót, és a feladatok gyorsabb elvégzését eredményezi, és növeli a termelékenységet.

A rossz alvás következményei

Azt már tudjuk, hogy milyen fontos a jó alvás. De mi van, ha nem jön össze? Nos, szuperhős vonalon maradva Thor szolgálhat elrettentő példaként (szigorúan a hollywoodi változatban!). A mennydörgés istenét a Thanos-szal (több ezer éves titán, a Marvel-univerzum egyik legerősebb gonosza) történő végzetes összecsapást követően a veszteség és bűntudat miatt álmatlanság gyötörte, és teljesen lecsúszott. Az alváshiány szörnyű dolgokat tesz a szervezettel!

Thor alváshiánnyal küzd

 1. A krónikus alváshiány növeli a stresszt, szorongást és dühöt. Ha hősünk példája esetleg nincs meg, akkor gondolj csak egy olyan napodra, ami egy rossz éjszakát követ… Ha a környezeted inkább Thanos csettintését választaná ilyenkor, inkább vonulj el pihenni kicsit.
 2. A rossz alvás az ún. ghrelin hormon emelkedett szintjéhez vezet, amely fokozza az étvágyat, sőt,llandó éhségérzetet vált ki.
 3. A kevés alvás csökkenti továbbá a leptin hormon szintjét is. A leptin az energia biztosításáért felelős egyik hormon, mely biztosítja a zsírsejtek és az agy étvágyért felelős központja közötti kommunikációt. Ha az egyensúly felborul, az agy tévesen további táplálékbevitelre ösztönöz.
 4. Az alváshiány a két említett hormonra gyakorolt hatása miatt kontrollálatlanul elhízáshoz vezet. Nézd csak meg a viking istent…
 5. Az elégtelen alvás a munkában is megbosszulja magát. Negatív hatással van ugyanis mind a hosszú, mind a rövidtávú memóriára, csökkenti a koncentrációs képességet és átgondolatlan, rossz döntéshozatalt eredményezhet. Thor esetében Asgard irányításának teljes elvesztését okozta.
 6. És ha már férfi hősöket hoztunk példaként, van egy rossz hírünk az uraknak: az alvási nehézségekkel küzdő férfiaknak reggel alacsonyabb a tesztoszteron szintje(ez a legfontosabb férfi nemi hormon), ami többek között csökkent energiaszinthez, izomerőhöz és libidóhoz vezet.

Ahogy Matt Walker alvásszakértő fogalmaz: „Nincs olyan szeglete az egészségünknek, amely elbújhatna az alvásmegvonás elől, és sértetlen maradna.”

Bízunk benne, hogy a következő kalandra Thor is kipiheni magát, és újra formába lendül! Van is pár jótanácsunk, nem csak számára, hanem mindenkinek, aki alvási nehézségekkel küzd!

Hogy aludjunk igazán jól?

Sport, sport, sport!

Kredlow és munkatársai tanulmányukban (2015) megállapították, gogy a rendszeres testmozgás pozitív hatással van a teljes alvásra: segít gyorsabban és könnyebben elaludni, javítja az alvás minsőgétét, és növeli az alvás mennyiségét.

Ceep calm!

Carlson és Garland kutatása (2005) rávilágított arra, hogy a stressz tudatos csökkentését célzó tevékenységek, mint például a jóga vagy a meditáció segítenek a jobb alvásban. Ha alvási nehézségekkel küzdesz, lefekvés előtt mindenképpen próbáld ki valamelyik módszert! Emelett töltsünk minden nap legalább fél órát a friss levegőn! Ez is segít kitisztítani a fejünket.

Egészséges étkezés

A sok gyümölcsöt, zöldséget, teljes kiőrlésű gabonát és fehérjét tartalmazó, kiegyensúlyozott étrend is javítja az alvás minőségét. Emellett fontos, hogy megfelelő mennyiségben vigyünk a szervezetünkbe B-vitamint, mivel az elengedhetetlen a szerotonin-szintézishez, amely a mentális egészség fontos tényezője.

Fogyás

Túlsúlyos embereknél a fogyás javítja az alvás minőségét. Viszont a kalóriák korlátozása negatívan befolyásolhatja az alvást, ezért ha a diéta hatására rosszabbak az éjszakák, az adott módszerrel érdemes inkább felhagyni, és másikat választani.

Megfelelő alvási környezet

Az alvás előtti egy órában kapcsoljuk ki a Tv-t, laptopot, és száműzzük a hálóból a telefont, tabletet, és inkább olvassunk egy könyvet. Törekedjünk a teljes csendben és sötétben való alvásra, és a szoba hőmérsékletét tartsuk kb. 18-20°C között.

Ki mint veti ágyát…

Az egészséges alvásnak alap feltétele, hogy tökéletes legyen az ágyunk, ideértve a matracot, paplant és párnát is.

Egy jó matrac megfelelő alátámasztást nyújt, leköveti a test formáját, megfelelő a szellőzése, és maximálisan támogat a pihentető alvásban. A tökéletes ágybetét mellett szükség van egy jó párnára is, mely segít felvenni az egészséges alvási pozíciót és tehermentesíti a gerincet.

Végezetül pedig egy jól megválasztott paplan kellemes alvásklímát teremt, megóv az állandó ki-betakarózástól, így véd a felfázástól és a nyugtalan éjszakáktól is. Ha még keresed a tökéletes matracot, párnát és/vagy paplant, a Matrackuckó alvásszaküzletekben segítünk!

A matrac próbája a fekvés

Szinte adja magát, hogy matracot a matracboltból vegyél. Egyrészt mert az alvásszaküzletünkben lehetőséged van többféle matrac kipróbálására, másrészt, mert a Matrackuckó szakértője a súlyod, alvási szokásaid, egészségügyi problémáid és igényeid pontos feltérképezésével segít a számodra ideális matrac megtalálásában. Ráadásul pénz-visszafizetési garanciát is kínálunk, így tényleg kockázat nélkül próbálhatsz. [Persze te döntesz.]

Időpontot foglalok matracpróbára   

Tartalomhoz tartozó címkék: 62 Tanácsok a jó alváshoz