Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Paplan kalauz avagy így válassz jól!

Paplan kalauz avagy így válassz jól!

A paplan megfelelő kiválasztása kulcsfontosságú az alvásminőség szempontjából. Egy biztos: mindenkinek van egy kedvenc paplanja, amelytől nagyon fájna megválni egy napon... Milyen paplanok kaphatóak a Matrackuckónál, és mi a  jellemzőjük? Mutatjuk!

Mindenki egy olyan takaróra vágyik, amely lágyan átöleli a testét esténként, pont megfelelően puha, igényünknek megfelelő a súlya, és az anyaga. Viszont elárulunk egy titkot, nem létezik olyan paplan, amely mindenkinek egyformán jó lenne. Ez pedig nem egy olyan téma, amit úgy kellene kezdenünk, hogy : Jó ez a takaró, csak... Szinte biztos, hogy a nagyitól kapott karácsonyi paplan-párna szett nem a te igényeidre lett igazítva, így nagy valószínűséggel nem is lesz megfelelő, hiszen nem próbáltad ki boltban, és nem te választottad ki. Ettől függetlenül nagyon kedves gesztus a mamidtól.

Miért kéne lecserélnem a paplanomat?

Furának tűnhet a kérdés, de ha egy kicsit elmélyedünk a témában, kiderül majd, hogy egyáltalán nem fura. A magyarok nagy részének eszébe se jut, hogy szeretett takarója elhasználódhat, hiszen ki látja azt, úgyis ágyneműt húzunk rá. Ez így igaz, de a paplan higiéniai termék, akárcsak a párna, és egyébként maga az ágymatrac is. Gondolkoztál már azon, hogy mikor vettél utoljára új paplant? Ha nem tudsz válaszolni erre a kérdésre, akkor valószínűleg túl régen történt. Ha szakadt, foltos, és sárga lett a színe, akkor sajnos megérett a cserére. Az atkák miatt is nagyon fontos, hogy ne 20 évig használjuk a takarónkat, hiszen kész élővilág lehet benne egy idő után.

Mi alapján válassz? 

Az egyik választási szempont lehet, hogy hideg-meleg, vagy négyévszakos megoldást szeretnél. Vannak olyan vásárlóink, akik kedvelik nyáron a vékony takarókat, mert nem tudnak úgy elaludni, hogy nem fedi semmi a testüket, de a vastagabb variációkat túl soknak érzik a meleg napokon. Nekik másra van szükségük télen és nyáron. Akik kedvelik a folytonosságot, nem zavarja őket sem a meleg, sem a hideg, mindig ugyan azt az érzetet keresik, nekik a négyévszakos paplanok is megteszik.

A másik választási szempont lehet az anyag. Manapság újra reneszánszukat élik a a természetes anyagok: toll-pehely, gyapjú, pamut. Ezen felül népszerűek még a műszálas paplanok is, hiszen rengeteg olyan dolgot tudnak, amelyeket a természetes anyagok nem bírnának ki. Ilyen például a magas fokon történő gyakran ismételt mosás. 

A jó paplan enged könnyen mozogni, engedi lélegezni a testedet, emellett melegentart, és biztonságos ölelésként terül el rajtad. Pihe-puha, és gyorsan álomországba juttat. 

 

A paplan borítása

A külső borítás anyaga, jelentéktelennek tűnhet, hiszen úgyis ágyneműt húzunk majd rá, de ez nem így van. Ez az anyag megvédi a töltetet a káros hatásoktól, illetve minket a töltettől adott esetben - például toll, vagy pehely- . Erős strapabíró anyagnak kell lennie, hogy bírja a mosást és a külső hatásokat. A Matrackuckó kínálatában a következő anyagú borítással ellátott paplanok, takarók kaphatóak:

 • 1pamut-szatén pehely biztos angin
 • 2pamut-szatén
 • 340% pamut 60% poliészter
 • 4 60% pamut 40% poliészter
 • 5tencel/lyocell-szatén
 • 6Aloe Vera kikészítésű 100% poliészter microfiber
 • 7100% poliészter microfiber
 • 850% bambusz 50% pamut
 • 9100% pamut angin
 •  

A töltet

Toll
Őseink idejében nem volt kérdés, a paplan töltőanyaga a toll volt. Akkoriban hagyományosan vászon anyagba töltötték a tollat. Gyakran ki is jöttek a párnából, takaróból, így kellemetlen szúró érzés volt egy ilyen ágyneműszettben aludni, holott a toll pihe-puha és remekül szigetel.
Mára már a fejlett technológiának köszönhetően, kizárólag prémium minőségű libatollból, vagy libapehelyből készül. A tollpaplan remekül szigetel, emellett pihe-puha.

 

 

Pamut
A pamut egy természetközeli, rendkívül bőrbarát anyag, rendkívül jól tisztítható, hosszúéletű. Emellett légáteresztő, jól szellőzik.
 
Erős anyag, bírni fogja a kiképzést. Megfelelő meleget biztosít, és tartja is a hőmérsékletet. Ajánljuk mindenkinek.

 

Gyapjú
Rendkívül közkedvelt, alapanyag a hálószobában, mert nagy mennyiségű nedvesség megkötésére képes, majd elpárologtatja azt. Emellett vásárlóink kedvelik, mert hőszabályozó képességgel is rendelkezik.
Anyaga nedvességelnyerő és gyengéd a bőrhöz. Extra kényelmet biztosít éjszaka. Mosással kapcsolatban, érdemes kikérni szakember véleményét üzleteinkben.

 

Műszál
Az új technológiás műszáltöltetek alkalmasak arra, hogy gyakran mossák őket magas hőfokon. Ez ideális lehet házi betegápoláshoz, illetve kisgyerekes családoknak, ahol bizony gyakran előfordulhatnak balesetek.
 
Választási lehetőség lehet por, és atka allergiásoknak egyaránt. Ebben a termékkategóriában rengeteg Naturtex termék kínál megoldást. Ráadásul egyes termékek 95 fokon is moshatók, de tájékozódj a címkéről.

 

Selyem
50% vadselyem és 50% gyapjú. A naturalizmus jegyében. A vadselyem elasztikus és nagyon tartós, természetes töltetanyag (a vadon élő selyemhernyó gubóiból nyert selyem, melyet a feldolgozás során tiszta gyapjúval terjedelmesítjük). A selyemszál sajátossága, hogy saját súlyának akár 40%-áig képes az alvás közben keletkező párát felvenni és megkötni.
A paplan a legmelegebb nyári időszakban is hatékonyan vezeti el az izzadságot, rendkívül gyorsan szárad és nagyon jól szellőzik. Mindezeknek köszönhetően az éjszakai pihenés alatt a paplan is és bőrünk is száraz marad. Hűsítő hatásával pedig kellemes klímát biztosít.

Nálunk elérhető felnőtt méretek

 • 1 140x200 cm
 • 2 200x220 cm
 •  

A Matrackuckó kínálatában elérhető paplanok

Gyapjú paplan
Naturtex toll és pehely paplan
Naturtex szatén-pamut paplan
Naturtex szatén-gyapjú paplan
Naturtex műszálas paplanok: Atka stop paplanok, clíma controll paplanok, bamboo paplanok, tencel paplanok, medisan paplanok, aloe vera paplanok, familia paplanok

Naturtex selyem töltetű paplan

Egy termékleírás alapján hogyan tudnál dönteni? A leírás lehet, hogy megnyeri a figyelmedet, de mi van, ha kiderül, hogy a gyakorlatban másra van szükséged? A Matrackuckó Alvásszaküzleteiben van lehetőséged megtapintani, esetleg kipróbálni a termékeket, emellett Alvásszakértőink állnak rendelkezésedre, és minden kérdésedre előszeretettel válaszolnak. 

Baja • Budaörs • Budapest • Győr • Kecskemét • Miskolc • Debrecen • Pécs • Szeged • Székesfehérvár • Szekszárd • Szolnok • Szombathely

 

Tartalomhoz tartozó címkék: 51 Párna választási tanácsok