Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Tippek hamisított gyapjú ágynemű és a gyapjúval házalók ellen…

id. Hahn Gábor - 2019. 09. 20. 15:24:00
Tippek hamisított gyapjú ágynemű és a gyapjúval házalók ellen…

 

Honnan tudjuk, hogy a gyapjú ágynemű hamis?

A kérdésre a megfejtés: sehonnan.

A szörnyű válasz az, hogy egy rendesen, odafigyeléssel hamisított gyapjú takaróról csak laboratóriumi körülmények között tudjuk megmondani, hogy valódi gyapjút tartalmaz-e vagy műszálat, esetleg gyapjúval kevert műszálat.

Szerencsére azonban a hamisítók általában annyira kapzsik, hogy arra sem veszik a fáradságot, hogy rendesen hamisítsanak. A legegyszerűbb teszt, amit gyanú esetén el tudunk végezni, az az égés teszt.

 

Te is könnyen ellenőrizheted a gyapjú valódiságát!

Ha elvégzed ezt az egyszerű tesztet, könnyen kiszúrhatod a kamut, így tuti nem fognak átverni!

Először is, csípj le egy kisebb darabot a gyapjúból. Ezután fogd meg a mintát egy csipesszel, vagy tedd le egy nem gyúlékony (!) helyre.
Lehetőség szerint a szabadban végezd a tesztet: gyufa, vagy öngyújtó segítségével gyújtsd meg a mintát. Igen, jól olvastad, égjen csak!
A valódi gyapjú kis lánggal ég, és égett szőr szaga van. Ha égett nejlon szagot érzel, akkor műszálat tartalmaz. Másrészt a gyapjú után maradó hamu könnyen porlad, míg a műszál összeáll egy csomóba.
 

Gyapjú hamisítás – ahol 99% százalék, hogy becsapják az embert.

Lehetséges, hogy nem 100%-os az információm, de Magyarországon sem olyan normálisan működő cégről nem tudok, amely gyapjúval házalna, sem olyanról, amelyik eredeti gyapjúval tartana árubemutatókat. Sőt, meglepő módon a csaló hírlevél-sorozatok sem mondanak igazat, amikor néhány ezer forintért valódi gyapjú ágynemű garnitúrákat kínálnak.

Ezzel szemben tény, hogy a hírek tele vannak olyan történetekkel, hogy rekord áron adnak el időseknek hamisított gyapjú takarót házaló ügynökök. Szerencsére van néhány módszer, amivel ki tudjuk szűrni, hogy kivel állunk szemben.

 

1-es számú csalás: honnan tudjuk, hogy a házaló személy hamisított gyapjút akar eladni nekünk?

Gyanús jelek, zavarba ejtő kérdések hamis gyapjúval házaló emberek esetén:

  • Rendezetlen megjelenés. Ha a házaló gyűrött, koszos, nem stimmel az alapvető higiénia, akkor érdemes gyanakodni: melyik cég merne így kiküldeni egy alkalmazottat?
  • Kérdezzük meg, hogy mennyi garanciát kapunk a termékhez! Sőt, még jobb, ha megkérjük, hogy mutassanak egy garancialevelet.
  • Kérdezzünk rá, hogy számlát tud-e kiállítani a gyapjúról! Ha nem, akkor nincs is miről beszélni.
  • Kérdezzük meg, hogy ismeri-e az égéstesztet! Ha valamilyen fogalma van a gyapjúról, akkor nem csak ismerni fogja, de fel is fogja ajánlani, hogy gyújtsuk meg, hiszen ezzel könnyen bizonyíthatja, hogy valódi gyapjút árul.
  • Kérdezzük meg, hogy van-e honlapja a cégnek! És ellenőrizzük is le! Ugyan melyik magára valamit is adó cégnek nincs honlapja? Nyugodtan kételkedjünk, ha nincs honlap.

 

Ezekkel a kérdésekkel zavarba tudjuk ejteni szinte bármelyik házalót, de nekünk is résen kell lenni, hiszen ezek a csalók minden hájjal megkent gazemberek. Sajnos rezzenéstelen arccal mondják be bármilyen valóban létező cég nevét és mutatják meg a honlapját. A legbiztosabb ilyenkor, ha felhívjuk a megadott céget és megkérdezzük, hogy XY valóban náluk dolgozik-e. Ezzel elkerülhetőek azok a félreértések, amilyen a Matrackuckóval is történt tavaly. A hamis termékkel házaló csaló a mi cégünket adta meg a gyanútlan vásárlónak, aki sajnos nem hívott fel minket, pedig akkor nem kellett volna csalódnia. Így csak egy nagy adag műanyaghalommal lett gazdagabb – amit gyapjúként adtak el neki.

 

Ha nem akarunk gondolkodni, hogy a házaló valódi gyapjút árul-e, akkor érdemes átgondolni, az eredeti felvetést: nincs gyapjúval házaló cég Magyarországon – legalábbis honlapja nincsen, márpedig akinek nincs honlapja az nem is létezik.

 

2-es számú csalás: a gyapjú termékbemutatók

Néhány sorral feljebb már írtuk, de fontos megjegyezni: olyan cég nem létezik ma Magyarországon, ahol gyapjú termékbemutatók szervezésével foglalkoznak, és honlapjuk is van. Ezek a cégek félillegalitásba vonulnak, hiszen tudják, hogy csak az idősebb, hiszékenyebb embereket verhetik át. Pontosan ezért nem találjuk meg őket az interneten. Nem szeretnék, ha olyan emberek is megjelennének a termékbemutatóikon, akik felkészültek, akiket nehezebb megvezetni.

A legrosszabb a gyapjús termékbemutatók világában, hogy esetenként többszázezer forintos áron kínálnak olyan gyapjú garnitúrákat, amelyeket töredékáron lehet megvenni általában ágynemű vagy alvásszaküzletekben. De hogy a pofátlanság határán még egyel átlépjenek, legtöbbször ezek a gyapjú garnitúrák is hamisítottak, műszálasak. A boltban megkapható valódi gyapjú árának többszöröséért műanyag vacakot adnak, sokszor olyan részletfizetéssel, ami további terheket rak a vásárlóra és a szerződés szerint kilépni szinte lehetetlen belőle. Ez az igazi a haszon maximalizálás!

A házalóknál annyival már profibb csalókról van szó, hogy ezek a személyek legtöbbször már értékesítési szakemberek. Értenek a szakmájukhoz, jól tudnak beszélni, jó megjelenésűek, cég van mögöttük, tehát a számla, garancia vagy szerződés szavaktól nem jönnek zavarba.

Személyes meggyőződésem, hogy nincs korrekt gyapjú árubemutatós cég, de ha mégis elmegyünk, akkor mindenképpen vigyük el magunkkal gyermekünket – sajnos legtöbbször az idős embereket csapják be – vagy valakit, akiben megbízunk és ne higgyük el, hogy csak egy óránk van eldönteni, hogy megvesszük-e akciós áron a gyapjút, különben az ára felemelkedik.

 

3-as számú csalás: hamis email ajánlat

2016 legtöbbször kiküldött kéretlen levele lehetett az, amelyik 5900,- forintért 3 részes gyapjú garnitúrát kínált. Azt hazudták, hogy ezért az árért kapunk egy 130x180-as paplant (ha jobban megnézzük már ez a méret is vicc, hiszen a normális takaró legalább 200 centiméter hosszú), egy 32x40 centiméteres gyapjú kis (inkább mini) párnát és egy 50x50-es gyapjú nagypárnát (egyébként a nagypárna mérete 70x90).

Tekintve, hogy én is forgalmazok – valódi – gyapjú ágyneműket, így tudom, hogy milyen áron lehet például egy ekkora takarót elkészíteni. Egy ekkora takaró elkészítéséhez szükséges gyapjú ára 5733 forint. Ez csak a gyapjú, amit ennyiért csak Olaszországban vehetünk át, kizárólag, ha több ezer méternyi anyagot vásárolunk. Ebben még nincs benne szállítás, varrás, cérna, garancia, munkaerő, semmi.

Tökéletesen látszik, hogy nem lehet garnitúrát árulni ilyen háron, hiszen valójában még egy takarót sem lehet ennyiből megvarrni – egy lábtörlőt sem.

Mi a legjobb módszer, hogy kiszűrjük az ilyen kéretlen leveles csalásokat? Van néhány dolog, amit minden weboldalnak tartalmaznia kell – a magyar törvények szerint. A legkönnyebben ellenőrizhetőek a következők:

  • Cég neve és adószáma,
  • Email cím, posta cím – a telefonszám nem kötelező, de azért elég gyanús, ha nem lehet telefonon elérni a céget.

Ha ezek az adatok hiányoznak, az nem lehet véletlen. Minden bizonnyal pont az a cél, hogy a háttérben maradjanak és hiba esetén – gyakorlatilag azonnal, miután kibontjuk a csomagolást és rájövünk, hogy becsaptak – ne lehessen elérni őket.

 

De mit tehetünk, ha nem szeretnénk, hogy átverjenek?

Nem olyan nehéz a helyzet, ha szeretnénk elkerülni a fenti csapda helyzeteket: használjuk a fent megszerzett tudást. Plusz egy jó tanácsként elmondható, hogy érdemes olyan helyen vásárolni gyapjú ágyneműnket, ahol pénzvisszafizetési garanciát kapunk mellé. Így, ha később kiderül, hogy valami nem stimmel a minőséggel, könnyedén visszakaphatjuk a pénzünket.

 

Mit tehetünk, ha már rászedtek, becsaptak bennünket?

Ilyenkor a legjobb, ha azonnal a fogyasztóvédelemhez fordulunk, de a válasz az, hogy gyakorlatilag ők sem tehetnek semmit. Egy külföldi csaló céget, aki a hírlevelekkel bombáz, ők sem tudnak elérni. Egy házaló gazember ellen semmi esélyük sincs. A termékbemutatósok... nos ők pedig jól lepapírozzák a dolgokat. A fogyasztóvédelem gyakorlatilag tehetetlen, de egy próbát megér.

 

Légy óvatos, nehogy Te is áldozattá válj!

 

 

Ők már jártak nálunk – és azóta jobban alszanak