Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Üzenet az állandó fáradtságban szenvedőknek...

Üzenet az állandó fáradtságban szenvedőknek...

Az iparosodott társadalom több mint 66%-a alváshiányban szenved. Az emberiség többssége úgy éli mindennapjait, hogy nem adja meg a szervezet számára a megfelelő pihenési időt! Tudd meg mi lehet az oka, és hogyan tehetsz ellene!

Így számolj le a társadalmi jetlaggel!

Megvan az az érzés, amikor annyira fáradt vagy, hogy úgy érzed, már annyi erő sincs benned, hogy elcsoszogj a lakásban A pontból B pontba? A reggel sem szokott sokkal energikusabban indulni?

Elgondolkoztál már azon, hogy mi ennek az oka? Mert őszintén meg vagyunk lepve, amikor valaki olyannyira belesüpped a mindennapokba, hogy már arra is fáradt, hogy ezt a motiválatlanságot, kialvatlanságot egy kicsit kielemezze. De pont erre jó ez a cikk: a társadalmi jetlag rengeteg embert érint a mindennapokban. De mi is ez pontosan és hogyan tehetünk ellene?

Mindenkit érint a társadalmi jetlag?

Az alvás nem egyenlő azzal, hogy csukva a szemed. Sok dolgon múlik, hogy pihenj is, ne csak a végtelen sötétséget lásd a szemhéjad alatt. Azt a bizonyos ágy alatti mumust gyerekként végig rossz helyen kerestük: nem az ágy alatt, hanem az ágy felett kell vizsgálódni.

Hiszen a baj velünk van. Az alvászavar, a krónikus fáradtság és az álmatlanság nagy eséllyel egy dologra vezethető vissza: a társadalmi jetlag problémájára. Noha a név elég tudományosan hangzik, rengetegen szenvednek ebben a problémában. És itt tényleg a rengetegen van a hangsúly: az iparosodott társadalom legalább kétharmadát érinti. Miért? Mert egész egyszerűen későn fekszik le aludni. És persze kérdezhetnénk: „miért fekszik le bárki későn aludni, ha nem bírja? Feküdjön le korán, és akkor meg van oldva”.

Igen. Csak az ember nem jól akar aludni, hanem aludni akar: fejben számolgat, hogy ha ebben a pillanatban elalszik, épp alhat még négy órát a vekker csörgéséig. A tény pedig fennáll: a belső biológiai óra eltolódott. Miért? Mert a mesterséges fények egyszerűen nem engedik az embert elálmosodni. Ha a biológiai óra eltolódik, nem igazodik a Nap járásához, így a munkakezdés is nagyon nyűgös lesz. A társadalmi jetlag jó eséllyel zombit csinál az emberből: reggel nem lehet eldönteni róla, hogy a munkahelyre biceg vagy egy horrorfilm castingjára.

társadalmi jetlag

Mi állhat a társadalmi jetlag hátterében?

A mesterséges fényeknek „köszönhetően” egyszerűen sokkal később álmosodsz. A social media miatt az ember még villanyoltás után is képes pörgetni a közösségi oldalakat, és ritkán kapja magát azon, hogy ehelyett aludni is lehetne. Ha később álmosodunk, később is fekszünk, és ezáltal később is szeretnénk kelni. Azzal viszont sohasem számolunk, hogy a kelés időpontja akkor is fix, ha öt perccel előtte aludtunk el.

A telefon csak az alvászavar szerteágazó problémájának egyik ága, és nem maga a probléma. A TV, az internet, a számítógép, a világító kütyük, de még a közvilágítás is rossz hatással van az ember álmosság-érzetére. Azt meg ugye nem csinálhatod, hogy „pihenés” címszóval kilövöd az áramot az egész utcában.

És itt elérkeztünk az ördögcsapdához: van, hogy nem szórakozásból, hanem kommunikációs céllal vagy fenn a közösségi médián még este 11 után is. Nem engedheted meg magadnak, hogy időben elvonulj aludni. Bárhogyan is, a lényeg ugyanaz marad: nem vonultál el időben aludni.

De itt még nem ér véget a sor: ha épp mégis úgy döntöttél, hogy kilövöd az áramot az utcában, emellett minden létező eszközön megnyomtad az OFF gombot, a stressz is lehet rossz hatással Rád: az alvászavar oka sokszor például csak egy rossz főnök. Egy „ő mindent jobban tud, de Te csináld meg még jobban” főnök átlagosan 29 percet vesz el az alvásidődből naponta. Ha esetleg ráismertél a munkahelyre, lehet, hogy a váltás lenne a kézenfekvő megoldás.

Társadalmi jetlag=sör??

Találkoztál már olyan emberrel, akitől, ha megkérdezted, „ráér-e hétvégén”, az volt a válasza, hogy „nem ér rá, alszik”? Szokatlanul savanyú humor, de érthető és védhető. Róla abszolút feltételezhető, hogy: 1. nem jön ki jól a főnökével, 2. a TV és a telefon az esti program csúcspontja, 3. az első kettő egyszerre. A felsoroltak közül pedig elképzelhető, hogy legalább egyen nem tud változtatni. Emiatt létező fogalom a társadalmi jetlag.

Csak viszonyításképp: a fáradtság nagyon hasonlít ahhoz az állapothoz, amikor éhgyomorra megiszol két pohár sört. Ugyan magadnál vagy, de bódultságot, tompaságot érzel. És csak képzeljük el: mennyiszer vagyunk fáradtak egy nap? Hány pohár sörre jönne ki a napunk átváltva? És noha a törvény az ittas vezetést tiltja, a fáradt vezetés egyéni döntés kérdése. Sok ember fáradtan ül a volán mögé, viszont kevésbé ismert tény, hogy a halálos balesetek 24%-ért a fáradtság felel. Itt pedig ismét körbe értünk: mert a fáradtságért a társadalmi jetlag a hibás. A fáradt emberek emellett pedig bizonyítottan kevésbé barátságosak, kevésbé optimisták, ami kihat a jövőben meghozott döntéseikre is.

"Kutatások bizonyítják, hogy a csernobili katasztrófa is a társadalmi jetlaggel magyarázható."

Számos kutatás emellett azt is kimutatta, hogy a jetlagesek sokkal több koffeint és alkoholt fogyasztanak, és emellett sokkal többet is dohányoznak. Külön rossz hír, hogy kalóriadús ételeket is esznek.

De miért külön rossz hír is ez? Mert így a társadalmi jetlag egyéb nem elhanyagolható problémákhoz is vezet, amelyek egyébként a magyar társadalmat nagy mértékben érintik: elhízás, diabétesz, magas vérnyomás. Ezek pedig durva esetben zöld utat adhatnak aztán egy szívinfarktusnak vagy egy stroke-nak is. Jól látszik tehát a „kihelyezett domino-sor”: az első domino a „még like-olok pár képet”, az utolsó pedig a fent említett problémák közül bármelyik.

Mi a megoldás a társadalmi jetlag kérdésére?

Ahogy gyerekkorunkban is elűztük a mumust az ágyunk alól, úgy lehetséges elűzni az ágyunk fölül is. Egyszerű: sokkal több természetes fénynek, és ezzel egyetemben sokkal kevesebb mesterséges fénynek tedd ki magad.

Az ember szervezete az előbbit szereti jobban. Lefekvés előtt egy órával már ne internetezz, hanyagold a social mediát, amennyire csak tudod, csökkentsd a lámpafényt, és legyél sokkal aktívabb: mozogj naponta, munkába is biciklivel vagy gyalog járj.

Alakíts ki mozgásgazdag életmódot. Nem árt a kalóriadús étrendet lecserélni valami sokkal egészségesebbre. Az sem hülyeség, ha szorgalmazod a munkahelyen a „céges alvóhelyek” kialakítását. Ez az alkalmazottak teljesítményére is jó hatással lesz. Számos amerikai cég például biztosít alvási lehetőséget az alkalmazottainak.

Ha épp a rossz matrac is közrejátszik

És miért mondjuk el mindezt? Mert az alváshiány és a krónikus fáradtság oka a rossz matrac is lehet. És ha esetedben nem is feltétlen ez a probléma gyökere, egy személyes matracpróbát mindenképp megér a dolog. Azzal mindenki csak nyert eddig, ha kényelmes matrac pihent meg az ágykeretei közt.

A személyes matracpróbához online időpontot itt tudsz foglalni. Mindemellett ingyenes tanácsadást is kérhetsz tőlünk személyes formában, illetve itt tudod letölteni matracvásárlási kisokosunkat. Többféle típusú és keménységű matrac közül válogathatsz, és bárhogyan dönthetsz, az biztos, hogy az éjszakáid jobbak lesznek ezután. A személyes próba mellé pedig egy 30 napos pénzvisszafizetési garancia is jár.

 

Próba, próba, próba

Szinte adja magát, hogy matracot a matracboltból vegyél. Egyrészt mert az alvásszaküzletünkben lehetőséged van többféle matrac kipróbálására, másrészt, mert a Matrackuckó szakértője a súlyod, alvási szokásaid, egészségügyi problémáid és igényeid pontos feltérképezésével segít a számodra ideális matrac megtalálásában. Ráadásul pénz-visszafizetési garanciát is kínálunk, így tényleg kockázat nélkül próbálhatsz. [Persze te döntesz.]

Időpontot foglalok matracpróbára

Tartalomhoz tartozó címkék: 1 Matrackuckó hírek Aktuális