Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Az allergia 50 árnyalata–és mi a helyzet a poratkákkal?

Matrackuckó - 2017. 02. 20. 22:37:00
Az allergia 50 árnyalata–és mi a helyzet a poratkákkal?

Nincs mese, nyakunkon az allergiaszezon! A szeptemberi tüsszögéshullámtól szenvedők „megússzák” 1-2 hónapnyi intenzív hapcival, de még nagyobb a baj, mikor a matracunkban rejtőzködő atkák allergizálnak minket…

 

Valóságos rémálom, mikor könnyező szemmel azért ébredünk a legszebb álmunkból, mert lesújtott ránk az allergia ostora. Mit csináljunk, ha elmúlt a pollenszennyezés, mégis elementárisakat tüsszentünk, a szemünk folyamatosan könnyezik és alig tudunk levegőt venni? Lehet, hogy az allergia oka a matracunkban rejlik?


Ismerkedjünk meg az allergia legismertebb típusaival és az allergiát okozó apró kis kártevőkkel, a poratkákkal!

Mire vagyunk allergiások

A kérdés egyre idegesítőbbé válik, ha minden éjjel orrdugulásra, orrfolyásra ébredünk, viszket a bőrünk és könnyes a szemünk (pedig nem is néztünk romantikus filmet). A penészgomba kellemetlen spórákat küld a levegőbe –és a matracba- melyek belélegzése heves allergiás tüneteket okoz. A penészgombák a nedves helyeket kedvelik, valósággal lubickolnak a fürdőszobában és a konyhában.
A másik kritikusan allergén játékos a pollen. Fára, fűre vagy virágra egyaránt allergiásak lehetünk, ám ezernyi árnyalat létezik az egyes kategóriákon belül (például van, aki az akácmézre érzékeny, mások meg a virágmézre). Az állati szőrőkről és tollakról sem szabad megfeledkeznünk. A cuki házi kedvencek, a kutyák és a macskák okozhatnak allergiát.

A madarak –például a papagájok– szintén szerepet játszhatnak heves tüsszögésünkben. Ám mi sem vagyunk orvosok: ha régóta orrdugulás és végeláthatatlan tüsszögéscunami töri meg az éjszaka nyugalmát, akkor mielőbb keressünk fel egy allergiára szakosodott dokit, azaz allergológust!


A kérdés egyre idegesítőbbé válik, ha minden éjjel orrdugulásra, orrfolyásra ébredünk, viszket a bőrünk és könnyes a szemünk (pedig nem is néztünk romantikus filmet).
penészgomba kellemetlen spórákat küld a levegőbe –és a matracba- melyek belélegzése heves allergiás tüneteket okoz. A penészgombák a nedves helyeket kedvelik, valósággal lubickolnak a fürdőszobában és a konyhában.

A másik kritikusan allergén játékos a pollen. Fára, fűre vagy virágra egyaránt allergiásak lehetünk, ám ezernyi árnyalat létezik az egyes kategóriákon belül (például van, aki az akácmézre érzékeny, mások meg a virágmézre).

Az állati szőrőkről és tollakról sem szabad megfeledkeznünk. A cuki házi kedvencek, a kutyák és a macskák okozhatnak allergiát. A madarak –például a papagájok– szintén szerepet játszhatnak heves tüsszögésünkben. Ám mi sem vagyunk orvosok: ha régóta orrdugulás és végeláthatatlan tüsszögéscunami töri meg az éjszaka nyugalmát, akkor mielőbb keressünk fel egy allergiára szakosodott dokit, azaz allergológust!

Mi történik az allergológusnál?

  1. Ha nem tudjuk, mire vagyunk allergiások, akkor mindenképp forduljunk allergológushoz. A szakember általában kérdéseket tesz fel az otthonunkban és a munkahelyi környezetünkben felbukkanó allergizáló tényezőkről.
  2. Valószínűleg rákérdez, hogy van-e kutyánk/cicánk, és használunk-e kárpitos bútorokat az irodában.
  3. Aztán a bőrpróbán tudjuk meg, mi vált ki belőlünk allergiás reakciót. Ilyenkor megszúrják a bőrünket egy gyakori allergénnel –fát, pollent vagy állati szőrt tartalmazó anyaggal.
  4. A pozitív reakció (a bőr bepirosodása) azt jelenti, hogy allergiásak vagyunk az adott anyagra.
  5. Mielőtt azonban megkongatnánk a vészharangot, ejtsünk néhány szót a matracban lapuló mikroszkopikus nagyságú hadseregről, a poratkákról és allergiakeltő ürülékükről!

 

Mi az a poratka és mit tehetünk ellene?


Ádáz orrdugulás, könyörtelen orrfolyás….
Ez egy ördögi dinamika, melynek oka gyakran a matracban rejtőző poratka. A poratka-allergia tipikus tünete lehet az asztma, a nátha, a viszketés, a kínzó fejfájás, a kellemetlen kiütések és ekcéma. A Researchgate.net 2016-os adatai szerint az asztmatikus betegek 50%-ánál valószínűleg poratka-allergia áll a háttérben.
A poratka egy mikroszkopikus méretű maffiózó (nagyjából 0,33 milliméteres hosszúságú), aki a matracainkban élősködik. A pókok családjából származik (igen, neki is 8 lába van), kedvenc hobbija pedig a matrac szennyezése, ami a poratka allergia alapja.
A matrac számunkra egy kényelmes fekvőhely, az atkák viszont vécéként tekintenek rá. Szörnyű, mégis igaz: a poratkák ürüléke allergizál minket! Ettől van a tüsszögés, viszketés, nehéz légzés, szélsőségesebb esetben pedig a migrénre, depresszióra szintén jó esélyünk van.


Egy sokkoló tény: a matrac 10 éven belül eredeti súlyának a duplájára nőhet a benne lévő por és poratkaürülék miatt!


Az atkát parányi mérete miatt szabad szemmel nem látjuk, azonban mindenütt ott van. Egy gramm por akár 100 000 (!) apró atkát tartalmazhat. Irdatlan iramban szaporodnak: a poratkák egy hónapban akár 100 tojást is tojnak. Rengetegen vannak a matracunkban, mégsem lesznek hosszú életűek: a hímek körülbelül 30 napig élnek, a nőstények maximum 60 napig bírják. Hiába pusztulnak rekordidő alatt, a pörgős szaporodás nagyjából azonos szinten tartja a populációt, így az allergén atkaürülék szintje sem csökken a matracban.
Az atkák táplálkozási szokásaik enyhén szólva ijesztőek: emberi és állati szőrt esznek, székletükkel pedig a matracot bombázzák. Egy 10 hetes periódus alatt akár 2000 egységnyi atkafekália is összegyűlhet a matracunkban. Ezzel nemcsak az egészségünket, a minőségi alvásélményünket is megmérgezik.

 

De mit tehetünk ellenük?


Íme néhány ötlet, ami távol tartja a matractól az atkát és az allergiát:

  • Ne engedjük be a háziállatokat a hálószobába (a szőr miatt, ami egyrészt allergén lehet, másrészt pompás lakoma az atkáknak)
  • Rendszeresen porszívózzuk ki a matracot!
  • Mossuk az ágyneműt legalább 10 naponta 95 fokon.
  • Mossuk minél gyakrabban a szobában lévő függönyt és a kárpit szőnyegeket
  • Tartsuk a szobánk páratartalmát 30 és 50% között. A magasabb páratartalom mágnesként vonzza a kis kártevőket.


Védjük a matracot antiallergén védőtakaróval!


A védőtakaró atkamentes övezetté teszi a matracunkat.
A védőhuzat megakadályozza, hogy a matracba allergiát okozó –vagy fokozó–atkaürülék kerüljön: itt találodA matracról könnyen levehető Álom matracvédő takaró 95 fokon mosható, így a benne lévő összes élősködő elpusztul. A huzat megvédi a matracot a káros szennyeződésektől, higiénikus alvást biztosít. Kíméli a matracot a korai elhasználódástól, meghosszabbítja az élettartalmát. Az éjszakai forgolódás során a matrac jelentősen súrlódik és kopik-kivéve akkor, ha egy matracvédő lepedő óvja ezektől a megpróbáltatásoktól!
Az 
Álom alsó matracvédő lepedő még magabiztosabb védelmet kínál a levegőben szálló allergén anyagokkal –a porral, az atkaürülékkel –szemben:
Megakadályozza, hogy a matrac alulról porosodjon és szövete a bordasorral érintkezzen (ez azért jó, mert így a bordasor nem koptatja a matracot, nem vékonyodnak el a szövetszálak).


Allergiamentes éjszakát és szép álmokat kívánunk!

 

Neked készítjük, Magyarországon

Az összes Álommatrac magyar termék. A matrac magját képező habot Miskolc mellett, Sajóbábonyban gyártják, míg a huzatot Érsekcsanádon varrjuk a Hahn család műhelyében. Egyedül a huzat alapanyagát importáljuk Belgiumból – mert ebben ők a legjobbak :)

Ismerj meg minket közelebbről: nézd meg a videónkat, vagy tedd próbára matracainkat a legközelebbi alvásszaküzletünkben.

Vedd a hazait, védd a hazait!

Minden általunk gyártott termék elnyerte a HAZAI TERMÉK és HAZAI FELDOLGOZÁSÚ TERMÉK védjegyhasználati jogot, minősítést!
Nézd csak meg, vagy gyere el és próbáld is ki.

Bármilyen kérdésed van, hívj vagy keress meg minket személyesen:

Nincs ajándék ötleted?

Egyszerű, rugalmas és gyors: Az ajándékkártyák lehetővé teszik, hogy az ajándékot kapó személy maga válassza ki a neki leginkább tetsző termékeket vagy szolgáltatásokat. Ezáltal nem kell aggódnia azzal kapcsolatban, hogy vajon a megajándékozottnak tetszeni fog-e az ajándék.

Ők már jártak nálunk – és azóta jobban alszanak

Forrásaink:

http://acaai.org/allergies/types/dust-allergy
http://www.myessentia.com/learn/
http://www.myessentia.com/learn/
https://www.researchgate.net/publication/
Tartalomhoz tartozó címkék: 62 Tanácsok a jó alváshoz